Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal la Hunedoara! Presiuni politice în urma unor controale ANPC

Facebook
ANPC control

Scandal la Hunedoara! Presiuni politice în urma unor controale ANPC

Câteva restaurante, magazine și un depozit de haine second-hand s-au ales cu activitatea suspendată în urma abaterilor constatate de către un control ANPC. Prefectul de Hunedoara a speculat momentul și a intervenit public, punând presiune pe instituții. Călin Marian susține că măsurile ANPC sunt prea dure și ia partea comercianților găsiți cu probleme.

Așa cum era de așteptat, controalele și măsurile dispuse de echipele coordonate de însuși președintele ANPC, Horia Constantinescu, au stârnit nemulțumirea agenților economici în culpă, care s-au plâns pe rețelele de socializare și au contestat măsurile dispuse împotriva lor.

content-image

Familia Rdizi și prefectul Marian, pact cu cei care au încălcat legea

Situația creată a fost imediat speculată politic de prefectul în funcție, Călin Marian, care este și candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, dar și de primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, de asemenea, candidat din partea PNL pentru un nou mandat. Implicarea celui din urmă pare să fi fost motivată și de faptul că unul dintre magazinele închise temporar, în urma verificărilor comisarilor ANPC, aparține soției sale, Monica Iacob-Ridzi, fost ministru al sportului și tineretului.

Primarul și prefectul i-au invitat pe reprezentanții societăților comerciale care s-au ales cu activitatea suspendată, la o întâlnire publică și au criticat la unison prezența comisarilor ANPC în Petroșani, controalele, precum și măsurile pe care aceștia le-au dispus. Culmea, tocmai prefectul Călin Marian este cel care lasă să se înțeleagă că aplicarea legii este facultativă.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu și garanat al respectării legislației a devenit avocatul agenților economici acuzând „un comportament inadecvat din partea funcționarilor publici ai ANPC față de mediul economic local”. Declarațiile halucinante au continuat pe pagina oificială a Instituției Prefectului - Județul Hunedoara: „Nu au existat acțiuni de prevenţie, ci doar acțiuni directe, concertate, de închidere a activității lor”, „Nu se explică nimănui care sunt „chichițele” legislative invocate de inspectori la momentul desfășurării activităților de control”, ș.a.m.d.

Prefectul susține acțiunea a fost pusă la cale de șeful ANPC, Horia Constantinescu, împotriva mediului de afaceri din municipiul Petroșani.

Horia Constantinescu: Mizeria, alimentele expirate și încălcarea legii nu au culoare politică

Replica șefului ANPC, Horia Constantinescu, nu s-a lăsat așteptată. Acesta a explicat cu subiect și predicat de ce s-a recurs la asemenea măsuri, în încercarea de a eradica neregulile care au tot fost trecute cu vederea de-a lungul timpului. „Îmi asum faptul că am apelat la comisarul regional să trimită de urgență o echipă acolo, pentru a desfășura o acțiune de control și cu rigurozitate și fermitate să ia măsurile ce de impun”, a precizat acesta într-o intervenție pe rețelele de socializare adăugând informația potrivit căreia angajatul OPC din Petroșani nu-și face datoria. Horia Constantinescu le-a reamintit agenților economici care se simt nedreptățiți, care cred că s-au comis abuzuri împotriva lor, să apeleze la instanță, să conteste procesele-verbale de control. Horia Constantinescu a punctat faptul ANPC va veni, la rândul său cu probe pentru a-și susține deciziile, pentru că instituția pe care o conduce nu va negocia niciodată sănătatea și viața consumatorilor.

Vezi AICI ce spune Horia Constinescu

Astăzi, Horia Constantinescu a revenit și a adăugat: „Dacă ajungem în vreo acțiune de control la cineva legat politic de alt partid decât cel din care fac și eu parte sigur este o răfuială politică. De parcă mizeria, alimentele expirate, dezordinea și, în general încălcarea legii, ar avea vreo culoare politică.”

Prefectul își depășește atribuțiile

În plus, prefectul județului Hunedoara uită însă un amănunt important: Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Hunedoara se află în coordonarea sa și ar fi trebuit să fie la curent cu strategia de control a acestei instituții. Nu este pentru prima data când inspectori ANPC din alte județe efectuează astfel de controale la agenții economici din Hunedoara, cum de altfel și inspectorii din Hunedoara sunt delegați în județele vecine pentru acțiuni similare.

Atitudinea prefectului Călin Marian incă faptul că, mâine, ar putea cere poliției rutiere să nu-i mai sancționeze contravențional pe șoferii care comit abateri în trafic, pompierilor să închidă ochii la eventualele nereguli pe care le constată în urma controalelor specifice pe care le fac ori să le sugereze celor de la DSP sau DSVSA să o lase mai moale cu amenzile. Și în aceste cazuri, e vorba tot de structuri și instituții deconcentrate care se află tot în coordonarea sa directă.

Prin prezența la întâlnirea de la Petroșani și prin cele afirmate în spațiul public, prefectul și-a depășit atribuțiile. A încercat, cu bună-știință, să se amestece în deciziile luate de o instituție de control și să pună presiune pe conducerea acesteia pentru a renunța la măsurile aplicate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.