Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal la ONU - Un reprezentant chinez întrerupe discursul unei protestatare din Hong Kong

consiliul de securitate ONU

Un discurs pronunţat luni la Consiliul ONU pentru drepturile omului de către o cântăreaţă contestatară din Hong Kong, venită la Geneva pentru a cere un sprijin internaţional, a fost întrerupt de reprezentantul chinez, informează France Presse potrivit Agerpres.

Denise Ho, o cântăreaţă pop-rock, de 42 de ani, care a participat în ultimele zile la manifestaţii în teritoriu, este o personalitate a mişcării prodemocraţie din toamna anului 2014, aşa-numita "Revoltă a umbrelelor".

Proiectul de lege de extrădare spre China, a cărui abandonare totală o cer manifestanţii, "ar suprima paravanul care protejează Hong Kong de ingerinţa guvernului chinez", a avertizat ea în discurs, înainte de a fi întreruptă de reprezentantul chinez care a cerut să i se dea lui cuvântul.

Această procedură regulamentară este aplicată destul de rar când reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale vorbesc la ONU.

Dai Demao, primul secretar al misiunii chineze la ONU, a putut astfel să ia cuvântul şi să afirme că menţionarea "Hong Kong alături de China" este un "afront adus principiului unei singure Chinei şi principiilor Cartei Naţiunilor Unite".

După câteva secunde, el a întrerupt-o din nou pe cântăreaţă pentru a-i denunţa "acuzaţiile nefondate împotriva sistemului 'O ţară, două sisteme'".

"Naţiunile Unite vor convoca o sesiune de urgenţă pentru a proteja poporul din Hong Kong? Date fiind abuzurile, ONU va retrage China din acest Consiliu pentru drepturile omului?", a spus în final cântăreaţa.

Exprimându-se cu câteva ore mai devreme într-un interviu acordat AFP, Denise Ho a invitat SUA să-i susţină pe protestatarii din Hong Kong în materie de "drepturi ale omului" şi "democraţie".

"Ei pot să vorbească despre asta şi au puterea să exercite presiuni asupra Chinei", a apreciat cântăreaţa, care a emigrat de tânără în Canada, înainte de a se lansa în cariera artistică la Hong Kong în 1997, anul retrocedării teritoriului britanic către China.

Declaraţia chino-britanică din 1984 prevede ca Hong Kong să fie guvernat potrivit unui statut special timp de 50 de ani pe baza principiului "o ţară, două sisteme".

Potrivit Denisei Ho, ale cărei discuri nu sunt vândute în China continentală din 2014, Beijingul "se amestecă în problemele Hong Kong-ului de mulţi ani" şi "noi putem cere Naţiunilor Unite să convoace o sesiune de urgenţă asupra Hong Kong pentru a examina faptul că China, guvernul comunist, nu respectă acest tratat internaţional constrângător".

Potrivit cântăreţei, circa 70 de persoane au fost reţinute de la începutul acţiunilor protest în iunie, unele fiind eliberate. Criza a fost declanşată de un proiect de lege care autoriza extrădările în China continentală, a cărui suspendare nu a fost suficientă pentru a face să înceteze manifestaţiile.

În pofida cererilor repetate, poliţia nu a publicat numărul persoanelor arestate de o lună.

Denise Ho şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea de asemenea faţă de un "val de sinucideri" în rândul tinerilor, neliniştiţi de perspectiva unui viitor sub jugul Beijingului şi care "au lăsat mesaje prin care acuză direct guvernul din Hong Kong".

Din 2014, cântăreaţa nu s-a mai întors în China de teamă că "va fi arestată".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.