Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal mare la ANPC: De ce nu a fost publicată lista băncilor amendate pentru că și-au ÎNȘELAT clienții

banca, imprumut

Raportul Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului arată că sunt mii de reclamaţii şi nereguli în relaţia băncilor cu clienţii, în urma controalelor făcute la instituţiile financiare, în ultimii doi ani şi jumătate.

Deşi ANPC a amendat mai multe bănci, cu peste două milioane de lei, numele lor au fost ţinute secret. Raportul a fost publicat, la cererea premierului Mihai Tudose, care spunea recent că nu vrea să le plătească băncilor comisioane, aşa că nu are card. Iar liderul PSD crede că ″băncile care au urmărit declaraţiile şefului ANPC au tremurat″.

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor arată că unele bănci şi instituţii financiare nebancare şi-au înşelat clienţii fie pentru că nu i-au informat corect, fie pentru că aveau clauze abuzive în contracte.

Citește și: ALERTĂ - 'BOMBĂ' la CNAS: Șeful Casei de Sănătate și fostul consilier al lui George Maior, REȚINUȚI de DNA

În 2015 şi 2016, cei de la Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor au analizat peste 10.000 de reclamaţii primite din partea românilor nemulţumiţi de contractele încheiate cu băncile. În urmă verificărilor, ANPC a dat 250 de amenzi, în valoare de peste 1 milion şi jumătate de lei, iar unii dintre păgubiţi şi-au primit o parte din bani înapoi.

Alte amenzi au fost date anul acesta firmelor care acordau împrumuturi rapide, pentru că percepeau dobânzi uriaşe sau comisioane nejustificate.

Numai că, din stufosul document al ANPC, lipseşte o informaţie esenţială: care sunt băncile sancţionate.

″Sunt o serie de procese pe rol cu băncile, procese care contesta o parte din aceste acte încheiate de comisarii noştri. Când acţiunile în instanţa se vor finaliza, atunci pot fi făcute publice aceste date.″⁣, a spus Bogdan Pandelică, președintele ANPC, conform Stirileprotv.ro.

Premierul Mihai Tudose a cerut în mod expres publicarea raportului ANPC. Asta după ce declarase că refuză să-şi ţină salariul pe card, pentru că nu vrea să dea băncii ″câte doi bani″⁣ de fiecare dată când îl foloseşte. Şi şeful PSD a intervenit în conflict.

″M-am uitat şi eu la televizor, foarte curajos preşedintele ANPC. Adevărul este că e foarte curajos şi sistemul bancar, a tremurat azi-noapte după ce a intrat la televizor. Probabil vor fi adoptate nişte măsuri care să ajute băncile din România să fie profitabile, că acum nu sunt profitabile.″⁣, a declarat Liviu Dragnea.

Ministrul Finanţelor a criticat şi el, în repetate rânduri, băncile care nu au achitat impozit pe profit. 30 de bănci prezente în România, adică două treimi din total, au plătit zero impozit pe profit în perioada 2012-2016. Băncile se apară şi spun că respectă legislaţia.

Citește și: La un pas să fie LINȘAT! Ce hipermarket de TOP din România REFUZĂ clienții care vorbesc ROMÂNEȘTE

De cealaltă parte, clienţii nemulţumiţi se plâng că au căzut în capcană unor produse înşelătoare. Numai până acum, peste 10.000 de români au apelat la legea dării în plata, adică au anunţat că renunţă la case pentru că nu-şi mai pot plăti ratele. Numărul celor care au rămas fără case este însă mult mai mare, spun asociaţiile de clienţi.

”Vorbim de oameni care şi-au pierdut poate un loc de muncă din cauza problemelor grave de sănătate. Aşteptăm din partea băncilor proactivitate, pentru a veni în întâmpinarea consumatorului ca să-şi plătească creditul.”, a mai spus Bogdan Pandelică, președintele ANPC.

Clienţii care au depozite sunt îngrijoraţi şi de faptul că multe bănci declara profit zero sau chiar pierderi. Potrivit unei directive europene în vigoare, şi în România băncile care sunt pe punctul de a da faliment pot confisca depozitele de peste 100.000 de euro pentru a se salva. Deponenţii vor primi, în schimb, acţiuni la respectivă banca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.