Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal URIAȘ la Chișinău: Zeci de cetățeni moldoveni au fost angajați ca MERCENARI în Ucraina și Siria

militari soldati

Zeci de cetăţeni din Republica Moldova luptă în estul Ucrainei şi în Siria ca mercenari, potrivit unor informaţii prezentate miercuri, în cadrul Comisiei parlamentare pentru securitate de la Chişinău. Audierile au avut loc în contextul mai multor scandaluri din ultimul timp legate de spionaj şi reţinerea unor persoane acuzate că ar fi fost racolate să lupte ca mercenari, informează Radio Chişinău.

Comisia pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova a audiat mai multe rapoarte privind instrumentarea cazurilor de trădare de Patrie, uzurpare a puterii de stat şi mercenariat. Au fost audiaţi reprezentanţi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) şi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Citește și: Trump a dezvăluit ce i-a spus Putin despre intervenția în alegerile din SUA! Mesaj clar despre încărcătura NUCLEARĂ

În prezent, zeci de persoane sunt racolate să lupte ca mercenari în estul Ucrainei şi în Siria, a declarat ministrul-adjunct al afacerilor interne, Oleg Babin. 'În baza dosarelor instrumentate de Procuratura Generală sunt identificate mai multe persoane care la momentul actual nu se află în Republica Moldova. Odată cu localizarea acestor persoane ele vor fi predate Procuraturii Generale pentru efectuarea urmăririi penale, dar avem şi cazuri de condamnare. Persoanele care sunt identificate de noi şi de SIS se află în zonele de est ale Ucrainei şi în Siria', a spus Oleg Babin.

La rândul său, directorul adjunct al SIS, Alexandru Bălan, a menţionat că salariul unui mercenar din Republica Moldova variază între o mie şi trei mii de euro pe lună. Unii sunt motivaţi financiar, iar alţii ideologic, susţinând separatismul.

În ultimul an, instituţiile de drept au reţinut mai multe persoane acuzate că ar fi fost racolate ca mercenari în regiunea de est a Ucrainei.

În prezent, sunt documentate aproximativ 100 de cazuri de trădare de Patrie, uzurpare a puterii de stat şi mercenariat. Aproximativ 70 de cazuri ţin de mercenariat, a precizat după audieri preşedintele Comisiei, Roman Boţan.

'De obicei, sunt cetăţeni care lucrează peste hotare, de obicei în Rusia şi provin din familii social defavorizate. Motivaţia financiară este cea care îi determină pe majoritatea să facă acest pas, prea puţini din motivaţie ideologică. Racolarea se petrece în mod diferit: cineva se duce în mod direct, cineva este întrebat dacă vrea să meargă în această direcţie să facă bani', a spus Roman Boţan, potrivit Agerpres.

Citește și: Semnal de ALARMĂ de la Bruxelles: Ce se întâmplă cu românii din Germania

În cadrul şedinţei a fost discutată şi problema prezenţei la Chişinău a fostului lider separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, cercetat penal în stânga Nistrului pentru delapidări din fonduri publice. Însă autorităţile au refuzat să dea detalii, spunând că ar fi vorba de informaţii clasificate.

În Republica Moldova au existat mai multe scandaluri legate de spionaj, inclusiv privind expulzarea a cinci diplomaţi ruşi şi reţinerea unui fost deputat acuzat că ar fi livrat informaţii secrete unor agenţi ruşi. Presa a scris că unul dintre motivele expulzării celor cinci diplomaţi ruşi l-a constituit şi racolarea de cetăţeni moldoveni pentru a lupta în estul Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.