Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal uriaș de corupție în Bulgaria. Guvernul Borisov se clatină

www.cmawebline.org
corruption coruptie

Mai mulți oficiali bulgari au aruncat guvernul într-un scandal de corupție după ce un ONG sprijinit din SUA a dezvăluit cum și-au cumpărat apartamente demne de milionarii arabi, la un sfert din prețul pieței, asta în timp ce un cetățean de rând se chinuie o viață să plătească pentru o casă.

Ziarul Financiar:

Într-o societate săracă aşa cum este cea a Bulgariei, a avea un apartament este pentru mulţi principalul scop în viaţă, iar în cele mai multe cazuri cine-şi cumpără o locuinţă trebuie să plătească pentru ea toată viaţă. Însă câţiva politiceni au găsit o cale mai uşoară, cumpărând apartamente de un lux extrem la preţuri de patru ori mai mici decât cele ale pieţei.
Faptele politicienilor au fost scoase la iveală de o organizaţie sprijinită din SUA - Fondul Anticorupţie -, de Radio Europa Liberă şi de un site de investigaţie local, Bivol, iar ceea ce a urmat, un scandal monstru, zguduie guvernul când acesta se pregăteşte de alegeri europarlamentare. Câţiva membri de rang înalt ai guvernului şi-au dat demisia, iar scandalul l-a înghiţit şi pe cel considerat mâna dreaptă a premierului Boiko Borisov.
Bulgarii de rând sunt furioşi. Eise chinuie adesea o viaţă să plătească ratele pentru locuinţe mult mai mici şi mai ieftine, iar chiriile cresc, scrie Financial Times. Parlamentarii din partidul de guvernământ GERB şi-au pregătit din timp terenul pentru achiziţii. Astfel, în 2017 ei au modificat legislaţia privind construcţiile, permiţând astfel unei firme de dezvoltare imobiliară, Arteks, să construiască apartamentele care în cele din urmă au fost cumpărate de politicienii din guvern, notează emerging-europe.com.
În urma scandalului declanşat în martie, ministrul justiţiei Ţetska Ţaşeva şi viceministrul sporturilor Vania Koleva au demisionat, demisiile fiindu-le acceptate imediat de premier. Un apartament de lux a primit şi vicepreşedintele GERB Ţvetan Ţvetanov, considerat mâna dreaptă a lui Borisov.
Radio Europa Liberă arată cu documente că Ţvetanov a obţinut un apartament de lux în Sofia în iunie 2018 de la firma Arteks într-o înţelegere care a implicat cash şi un schimb de proprietăţi. Firma a revândut cele două apartamente primite la schimb de la Ţvetanov cu câteva ore înainte ca acordul să fie finalizat. Locuinţele au fost cumpărate de Simeon Velkov, un fost angajat al GERB care a fost subordonatul şi asociat apropiat al lui Ţvetanov. Politicianul susţine că tot ce a făcut „a fost complet legal“. El şi-a cumpărat apartamentul de 200 de metri pătraţi de la Arteks la un sfert din preţul pieţei, adică cu 600 de euro metrul pătrat, notează bne IntelliNews.
„Finalizarea tranzacţiilor la acelaşi notar în aceeaşi zi dă motive întemeiate de suspiciune că aceste afaceri au fost tranzacţii prenegociate şi nu tranzacţii de piaţă bazate de cerere şi ofertă“, spune Nikolai Staikov, expert al Fondului Anticorupţie din Sofia, o organizaţie nonguvernamentală. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Preşedintele Emmanuel Macron urmează să anunţe joi la ora 18 măsurile preconizate de executiv pentru ieşirea din criza socială declanşată de vestele galbene. In faţa a cîtorva sute de jurnalişti reuniţi la Palatul Elysée, şeful statului va încerca să se reconcilieze de fapt cu francezii nemulţumiţi, şi care aşteaptă de la el "schimbări" profunde în ce priveşte funcţionarea democraţiei şi ameliorarea condiţiilor de viaţă.
Aceste măsuri urmau să fie anunţate în seara zilei de luni 15 aprilie, la ora 20. Principalele canale de televiziune dispuneau deja de o înregistrare făcută la Palatul Elysée, diverşi experţi comentau deja intervenţia prezidenţială cînd a început să ardă acoperişul de la Notre-Dame. Intr-un context de stupefacţie şi de traumă naţională, preşedintele a cerut atunci, cu cîteva zeci de minute înainte de ora 20, să nu mai fie difuzată alocuţiunea.
Între timp, deşi drama suscitată de incendiu a focalizat în mare parte atenţia mediatică, presa s-a ocupat şi de principalele măsuri pe care urma să le anunţe Emmanuel Macron. Printre altele s-a discutat cu oarecare vehemenţă despre intenţia sa de a le cere francezilor să muncească mai mult. Vom vedea dacă acest punct din planul său iniţial a fost menţinut.
Observatorii cred că preşedintele a avut timp, de pe 15 aprilie pînă acum, să reflecteze mai mult la ceea ce vrea să propună, şi să argumenteze mai bine ceea ce le va anunţa francezilor. El a modificat şi modul de intervenţie. A renunţat la alocuţiunea pre-înregistrată şi a optat pentru o apariţie în direct şi pentru o “confruntare” cu presa.
Preşedintele Emmanuel Macron va anunţa măsurile respective înconjurat de membrii guvernului şi în compania primului ministru Edouard Philippe, o manieră de a demonstra că executivul lucrează în echipă. Preşedintele îşi va prezenta planul de ieşire din criză timp de aproximativ 20 de minute, ne informează Agenţia France Presse, urmînd ca apoi să răspundă întrebărilor puse de jurnaliştii francezi şi străini. Tot France Presse arată că printre măsuri figurează scăderea impozitelor, ameliorarea situaţiei pensionarilor, promisiunea ca să nu mai fie închise în Franţa şcoli şi spitale, cel puţin pînă la sfîrşitul actualului mandat prezidenţial.
Mai sunt aşteptate măsuri privind tranziţia ecologică şi formarea elitelor de stat în Franţa. (Mai multe detalii AICI)

Mediafax:

„Bun venit în cursă, Joe Somnorosule! Sper doar că ai inteligenţa, pusă mult timp sub semnul întrebării, de a avea o campanie de succes în scrutinul intern. Va fi neplăcut - vei avea de-a face cu oameni care au unele idei bolnave şi demente. Dar, dacă reuşeşti, ne vedem la linia de plecare!", a transmis Donald Trump prin Twitter.
Politicianul democrat Joseph Biden, fost vicepreşedinte în mandatul preşedintelui Barack Obama, şi-a lansat joi candidatura pentru alegerile prezidenţiale care vor avea loc în Statele Unite în 2020. "Se află în joc valorile acestei naţiuni, poziţia noastră în lume, democraţia, tot ceea ce înseamnă America. De aceea, astăzi îmi anunţ candidatura pentru preşedinţia Statelor Unite. Această ţară nu îşi permite un nou mandat al unui preşedinte care îşi urmăreşte doar propiile interese", a transmis Joseph Biden. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.