Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul 'Caviargate': APCE cere SUSPENDAREA activităţii lui Cezar Preda, de la PNL, pentru CORUPȚIE

Cezar preda

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat joi o rezoluţie în care se solicită suspendarea activităţii în acest organism în cazul a cinci membri care fac obiectul unei investigaţii pentru 'activitate coruptă', informează agenţia EFE.

Rezoluţia a fost votată în plenul APCE în procedură de urgenţă, cu 123 de voturi pentru şi 9 împotrivă. Comisia care investighează acuzaţiile de corupţie le reproşează celor cinci parlamentari că au 'încălcat codul de conduită' al acestui organism.

Citește și: Proiect de lege revoluţionar: Ce perioade ar putea fi incluse în stagiul de cotizare la pensie

Mai mulţi actuali şi foşti membri ai APCE sunt bănuiţi că au fost 'cumpăraţi' de autorităţile din Azerbaidjan în schimbul votului lor, în ianuarie 2013, împotriva unui raport care denunţa situaţia deţinuţilor politici din această fostă republică sovietică. Unora dintre aleşi li s-ar fi oferit caviar, covoare sau nopţi la hoteluri de lux din Baku.

Urmare a raportului comisiei de investigaţie, Biroul APCE a decis să 'invite actualii sau foştii membri ai Adunării al căror comportament a fost considerat de comisia de investigaţie ca fiind lipsit de etică sau a încălcat codul de conduită al Adunării, ori care au refuzat să coopereze cu comisia de investigaţie, să îşi suspende toate activităţile în cadrul Adunării, cu efect imediat', se arată în anexa rezoluţiei ce menţionează respectiva decizie, publicată pe website-ul APCE.

Citește și: Imagini FABULOASE: Simona Halep a uimit pe toată lumea – aşa nu ai mai văzut-o niciodată

Principalul protagonist al scandalului este spaniolul Pedro Agramunt (membru al Partidului Popular), fost preşedinte al APCE, care anul trecut în octombrie a fost nevoit să demisioneze din acest post în urma unui alt scandal declanşat de o călătorie controversată pe care a efectuat-o în Siria, unde s-a întâlnit cu preşedintele Bashar al-Assad.

Ceilalţi patru parlamentari vizaţi de rezoluţie sunt Jordi Xucla, tot un spaniol (deputat catalan membru al formaţiunii PDeCat), românul Cezar Preda (PPE), austriacul Stefan Schennach (socialist) şi politicianul conservator azer Samad Seydov.

Citește și: Rareș Bogdan, atac furibund la adresa PSD: “Nenorociții ăştia din PSD…”

Sunt de asemenea menţionaţi în rezoluţie cinci foşti membri ai APCE, printre care se numără şi actualul secretar de stat spaniol pentru apărare, Agustin Conde.

Comisia de anchetă 'a stabilit că există o puternică suspiciune că anumiţi membri actuali şi foşti ai APCE s-au implicat în activităţi de corupere în favoarea Azerbaidjanului', în scandalul cunoscut sub numele de 'Caviargate', se arată într-un comunicat difuzat duminică de APCE.

Citește și: O nouă lovitură pentru românii cu credite în lei: Ratele EXPLODEAZĂ – Teodorovici anunță măsuri

În acelaşi text se menţionează că Agramunt este suspectat de încălcarea codului de conduită al organizaţiei, întrucât în calitatea sa de raportor pentru Azerbaidjan a atenuat criticile faţă de autorităţile de la Baku.

Într-o declaraţie acordată publicaţiei spaniole Las Provincias după votarea rezoluţiei, Pedro Agramunt a spus că nu se va retrage din APCE, menţionând totodată că obiectivul său este să se apere de această 'fantezie' pusă pe seama sa, referire la acuzaţiile de corupţie. Mai mult, el a insistat că votul de joi, despre care a afirmat că nu are 'nicio consecinţă practică', a fost doar primul pas dintr-un proces care va continua într-o comisie a APCE, care va comunica propriile ei concluzii la sfârşitul lui mai sau începutul lui iunie.

Citește și: Iubitul Monicăi Gabor își extinde afacerile: Ce a lansat Mr. Pink în România .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.