DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Scandalul scumpirilor: Guvernul Cîțu îl acuză pe Orban, într-o adresă oficială, că a 'ignorat sau tergiversat' legea consumatorului vulnerabil

Inquam Photos - George Călin
Inquam Turcan Orban Turcan

Ministrul Muncii, Raluca Turcan (PNL), îl acuză pe liderul partidului, Ludovic Orban, că în calitate de președinte al Camerei Deputaților a uitat de proiectul legii consumatorului vulnerabil, acuzațiile fiind făcute în contextul în care facturile românilor la gaze și energie vor avea în această iarnă creșteri explozive.

Scrisoarea adresată de Turcan lui Orban:

Către: DOMNUL LUDOVIC ORBAN

PREȘEDINTE AL CAMEREI DEPUTAȚILOR

Ref. la: Proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil din sistemul energetic

Stimate domnule președinte,

Având în vedere necesitatea asigurării unei protecții sociale adecvate pentru consumatorul vulnerabil, așa cum este acesta definit în actele normative de bază, dar și în contextul prevederilor Directivei (UE) 2019/944 care recomandă protecția adecvată a clienților vulnerabili, îndemnând fiecare stat membru să-și definească clientul vulnerabil, conceptul de sărăcie energetică și să introducă măsuri pentru interzicerea debranșării acestor clienți în situații critice, vă adresăm rugămintea de a întreprinde măsurile necesare, cu maximă celeritate, în vederea publicării formei adoptate de către Camera Deputaților, în data de 07.09.2021, în calitate de for decizional, a Proiectului de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil din sistemul energetic (E 35/2021, Bp. 119/2021, L. 85/2021, Plx. 210/2021), precum și trimiterea spre promulgare către Președintele României și trimiterea spre publicare la Monitorul Oficial.

Conform raportului comun al celor trei comisii raportoare, dar și ca urmare a dezbaterilor din Plenul Camerei Deputaților, intrarea în vigoare a legii este prevăzută pentru data de 01.11.2021.

Amintesc că acest proiect este esențial în ceea ce privește respectarea angajamentului de realizare a programelor de protecție socială pe perioada sezonului rece 2021-2022, pe care Guvernul PNL și l-a asumat față de români și - așa cum ați declarat public după aprobarea proiectului în plenul Camerei Deputaților - este chiar și un angajament al guvernului pe care l-ați condus, chiar mai mult, o “solicitare personală”.

Nimeni nu vă poate împiedica să vă asumați public meritele pentru un proiect pe care însă, când a fost nevoie să-l susțineți prin demersurile instituționale ce revin funcției de președinte al Camerei Deputaților, l-ați ignorat sau tergiversat. Aceasta nu este o acuzație politică, ci este apreciere de bun simț, având în vedere că, până la izbucnirea dezbaterii mediatice vizând impactul creșterii prețurilor la gaze și electricitate, proiectul consumatorului vulnerabil “se pierduse” pe parcursul de avizare al Camerei Deputaților , între comisii și plen, deși era aprobat de mult de Senat și putea fi aprobat rapid, după cum s-a și dovedit.

Vă solicit deci să vă faceți datoria ca președinte al Camerei Deputaților și să NU repetați tergiversarea proiectului consumatorului vulnerabil care a fost votat în plen pe 7 septembrie.

Vă solicit să vă respectați atribuțiile ca președinte al forului legislativ și să nu amestecați campania politică internă, pentru realegerea ca președinte PNL cu obligațiile care revin funcției publice pe care o dețineți și să respectați principiul colaborării loiale între instituții și să nu blocați sau tergiversați aprobarea proiectelor Guvernului PNL.

Vă amintesc că funcția de președinte al Camerei Deputaților este urmarea susținerii politice acordate de Partidul National Liberal și aveți o datoria morală și politică pentru a susține programul de guvernare susținut de Partidul National Liberal.

În acest sens este necesară urgentarea demersurilor de aprobare, luând în considerare și faptul că, actul normativ prevede elaborarea Normelor metodologice de aplicare a acestora, aprobate prin hotărâre a Guvernului. Facem precizarea că aceste Norme metodologice trebuie diseminate către Unitățile Administrativ Teritoriale, furnizorii de servicii și ceilalți actori implicați până la data intrării în vigoare”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.