Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul de pe piața asigurărilor RCA ar putea afecta procesul de aderare a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

euroins

În legătură cu anunțul făcut de Eurohold Bulgaria AD din 10 februarie cu privire la un atac organizat împotriva Euroins România, cea mai mare subsidiară a diviziei de asigurări a holdingului - Euroins Insurance Group AD (EIG), Asen Hristov, președintele Consiliului de Supraveghere al Eurohold și membru al consiliul de administrație al EIG, a acordat, la aceeași dată, un interviu presei bulgare. Acesta spune că ceea ce se întâmplă pe piața asigurărilor RCA ar putea afecta procesul de aderare a României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Reporter: Ați transmis, printr-un comunicat, că “în atacul împotriva Euroins România ar putea fi implicați mai mulți angajați de nivel înalt și mediu din conducerea departamentului de asigurări al autorității de supraveghere și reglementare financiară din România – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), precum și persoane implicate în criza City Insurance”. Vă rog să ne spuneți la cine vă referiți?

Assen Christov: Aș vrea să subliniez că avem un respect foarte mare față de ASF, ca reglementator al pieței, față de președintele acestei autorități și față de o mare parte a membrilor bordului, precum și față de majoritatea angajaților autorității. Protestul nostru este direct adresat domnului Roșu (n.n. Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, Sectorul Asigurări-Reasigurări), domnul Ionescu (n.n. Valentin Ionescu, director al Direcției Generale de Asigurări din cadrul ASF) și altor trei angajați de pe un nivel inferior. Acuzăm aceste persoane că și-au depășit atribuțiile cu bună știință, inducând în eroare membrii boardului, prin faptul că le-au pus la dispoziție informații incorecte și, de asemenea, îi acuzăm de o încercare de preluare ostilă a companiei noastre de către persoane apropiate City Insurance.

Aceste lucruri au început în 2019 și continuă chiar și acum. La sfârșitul anului 2019, am primit o propunere, din partea unei persoane pe care domnul Roșu a angajat-o drept consilier, să analizez posibilitatea de fuziune a celor două companii. Inițial, nu am crezut acest lucru, însă, după câteva întâlniri și presiuni din partea domnului Roșu, a fost organizată o întâlnire cu unul din cei trei acționari City, unde am primit oficial acea propunere, cu observația că este mai bine să fiu de acord pentru a nu avea probleme. La întrebarea mea despre cum va fi avizat acest lucru de ASF, răspunsul a fost că se va ocupa domnul Roșu. După refuzul nostru, se poate verifica câte atacuri au fost asupra Euroins și câte controale din partea ASF.

Inclusiv pe o perioadă de o lună am fost sub administrarea FGA. Motivul principal a fost că membrii boardului nu mai îndeplineau condițiile, deși ei fuseseră realeși, deci trebuiau doar reavizați.

În octombrie 2020, la una dintre întâlnirile de la ASF, domnul Roșu mi-a propus să cumpăr portofoliul City Insurance. După aceea, a avut loc o întâlnire la Viena cu un acționar City, iar ulterior, încă o întâlnire la Istanbul.

La întâlnirea din Istanbul, adresasem rugămintea să fie prezent un actionar. Am fost șocat că, pe calculatorul acționarului City, exista întreaga informație referitoare la situația Euroins, inclusiv cu privire la rezervele companiei - întreaga informație pe care echipa domnului Roșu a cules-o ca urmare a controalelor Euroins în ultimele patru luni. Mi s-a spus că putem cumpăra întreg portofoliul City pentru 1 leu. Când le-am spus că nu valorează nici măcar atât, mi s-a spus că trebuie să ne gândim bine și că e în interesul ambelor părți, altfel compania Euroins ar putea avea probleme. După refuzul nostru, se poate verifica ușor că în februarie 2021, din nou, au început acuzații împotriva noastră, de exemplu, că am respins 6000 de dosare de daună dintr-un total de 360.000 de dosare, plătite în ultimii trei ani.

În acea perioadă - primăvara lui 2021 și ulterior în perioada în care intrase deja în faliment City - echipele de control erau prezente la sediul EuroIns câte 10 ore pe zi. Mai mult, după falimentul City, domnul Roșu a spus, în mass media, că nu știe cum să verifice capitalul City și că acest lucru necesită mai mult timp.

Dar, la 4 octombrie, când noi am anunțat că BERD intră ca investitor și a virat 120 milioane RON în capitalul Euroins, domnul Roșu, într-o sală la ASF, în prezența a 20 de persoane, într-un termen de 10 minute, a deschis calculatorul și a verificat unde sunt banii. Există suficiente persoane care pot confirma. În 2022, presiunile asupra Euroins au continuat și continuă și acum. Scopul este să fie pusă sub administrare compania EuroIns care, de fapt, este într-o situație foarte bună și, în același timp, să arăte publicului că se fac lucruri în interes public, în fapt scopul fiind de a atrage un nou acționar în companie, de exemplu City. Aș vrea să menționez că nici actualul președinte (n.n. Nicu Marcu), nici fostul președinte nu au vreo vină pentru acest lucru, sunt vinovate doar persoanele din sectorul asigurărilor.

R: Ați spus că prima propunere de fuziune a venit prin intermediul unui consilier ASF. Vă referiți la domnul Cristian Muntean?

Assen Christov: M-aș abține să dau nume, deoarece există în desfășurare investigații.

R: Spuneți că sunt presiuni ca în acționariatul Euroins să intre un acționar care are legătură cu City?

Assen Christov: Propun să lăsăm acest lucru pentru organele competente. Dar asta ar fi una dintre idei.

R: În ce stadiu sunteți privind îndeplinirea cerințelor ASF stabilite după exercițiul ASF BSR publicat în ianuarie 2022? La jumatatea anului 2021 Euroins nu respecta cerințele de capital. Care e situația acum?

Assen Christov: Pe parcursul a 12 ani, Eurohold a investit în România peste 350 milioane de euro. Compania Euroins a trecut prin perioade foarte bune și perioade grele. Au existat momente ca cel de acum doi ani, când City practica prețuri de dumping și, atunci, compania avut nevoie de capital. Din acel moment până în prezent Eurohold a adus 100 de milioane de euro, noi împreună cu BERD.

În prezent, Euroins se află într-o situație foarte bună. În ultimul an și jumătate, compania a trecut printr-un amplu proces de digitalizare. Aceste rezultate pozitive sunt deja vizibile în rapoartele oficiale pe care compania le prezintă autorităților de supraveghere.

Ceea ce compania a schimbat astăzi sub noua conducere este, printre altele: asigurarea unei comunicări mai transparente, a unor explicații mai bune, a unei mai bune organizări și a unei comunicări mai rapide cu solicitanții. Euroins primește din ce în ce mai multe feedback-uri pozitive atât din partea solicitanților, cât și din partea service-urilor (compania are aproape 1 000 de ateliere partenere în 2022, față de nici măcar 50 în 2020). Reclamațiile au scăzut cu 85%, ajungând la mai puțin de 10 reclamații pe zi. Prin urmare, considerăm că facem tot posibilul pentru ca Euroins să își îmbunătățească și pentru a-și arăta dorința de a procesa cererile de despăgubire cât mai rapid față de clienții săi.

Euroins plătește în fiecare zi peste 5 milioane de lei de cereri, în medie la 13.1 zile de la aprobarea de plată, de două ori mai repede ca în 2021 și cu aproape 30 de zile mai repede decât prevede legea, astfel încât nicio cerere aprobată nu rămâne neplătită.

Euroins România a plătit anul trecut aproximativ 160.000 de cereri de despăgubire în valoare totală de peste 1,6 miliarde de lei. Pe parcursul anului 2021, am plătit 1,5 miliarde de lei. Acest lucru arată consecvență și stabilitate în cadrul companiei noastre.

Așa cum am informat și ASF, gradul de solvabilitate este de 140% pentru trimestrul 3 din 2022, în timp ce coeficientul de lichiditate este de 116% pentru trimestrul 4 din 2022.

La fiecare majorare de capital, inclusiv când existau credite subordonate, noi am așteptat între trei și cinci luni o aprobare din partea ASF, mai precis din partea domnului Golovatic (n.n. șef serviciu ASF). De exemplu, un credit subordonat în legătură cu care am pus la dispoziție toate documentele, inclusiv documentele legate de spălarea de bani, când am dorit să-l transformăm în capital social, a trebuit să mai așteptăm cinci luni pentru aprobare. Acest lucru a îngreunat îndeplinirea solicitărilor să se mai aducă bani. Până nu se înregistrează o majorare de capital, nu poți face o alta. Asta este procedura.

R: ASF a decis, miercuri, aprobarea proiectului de achiziție prezentat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru dobândirea unei participații calificate indirecte în capitalul social al societății de asigurare Euroins România Asigurare Reasigurare. Care este exact structura acționariatului Euroins Romania acum?

Assen Christov: În prezent, Euroins România este deținută de Euroins Insurance Group (EIG). BERD are o cotă de 9,9% în EIG. În prezent, BERD a obținut aprobarea din partea tuturor reglementatorilor să-și majoreze participația. A făcut acest lucru ca urmare a unui audit destul de serios, efectuat de către consultați din străinătate asupra tuturor companiilor din grup. Toți supraveghetorii și-au dat acordul cu o lună în urmă. Numai ASF abia acum. Am următoarea întrebare, dacă domnul Roșu considera că are mai multă experiență decât auditorii, de ce nu au tras un semnal de alarmă? De ce a dat aprobare. Pentru că nu e vorba de un acționar obișnuit, ci de o instituție internațională.

R: Ați spus, pe 2 februarie, că nu ați fost notificați de către Parchet sau de orice altă instituție din România cu privire la vreo procedură judiciară. Nici până acum nu ați primit?

Assen Christov: Nu. Am primit de la ASF o notificare că au depus o astfel de plângere. Noi am făcut sesizări, în ultimul timp, împotriva domnilor Roșu, Ionescu, Golovatic.

R: Surse din piata spun ca Euroins avea o aplicație informatică pentru raportarea daunelor ce nu era auditat si raportata la ASF. Cum comentati?

Assen Christov: Nu există. În mass media, a apărut formularea Nu raportăm. Cuvintele Nu raportăm înseamnă că nu trebuie raportate, pentru că ori sunt achitate, ori sunt finalizate, dar încă nu sunt scoase din registrul instanțelor de judecată, unde nu se updatează repede informațiile.

Un număr de 1300 de dosare se referă nu la dosare de daună, ci la faptul că instanța trebuie să se pronunțe dacă anumiți șoferi au sau nu vină.

Se referă cei care au contestat actele încheiate de poliție.

Acesta este încă un document care, prin oamenii domnului Roșu, ajunge la reprezentanții mass media.

Încă din luna decembrie, domnul Roșu mi-a spus atât mie, cât și colegului meu, că a existat o scurgere de informații a unui document, dar niciodată nu mi-a spus despre ce document e vorba.

Acesta este modul de acțiune a 3-4 persoane, nu e modul e acțiune al instituției ASF, este o instituție cu reputație, care își face treaba.

R: Aveti 26 de amenzi în cuantum total de 16.059.898 lei, în perioada anilor 2020 – ianuarie 2023. Ați remediat aceste situații?

Assen Christov: Când vine cineva intenționat să te controleze, din 160.000 de dosare de daună, face o selecție a unui număr de aproximativ cateva sute de dosare, să zicem doar cu cele de reclamații sau cu probleme. Într-adevăr, se pot identifica dintre acestea câteva dosare în care au dreptate cei de la control, unde au greșit colegii noștri. Pentru aceste dosare greșite care reprezintă 0,01%, primim o amendă uneori între 1-2 milioane de lei.

Nu putem vorbi de existența unui principiu de proporționalitate. Putem vorbi de o selecție intenționată, în cadrul controlului cu scopul de a arăta că există greșeli. Euroins a achitat amenzile, dar le-a și contestat în instanță. Vă dați seama câte dosare de daună puteam plăti cu acești bani.

Atacul împotriva companiei Euroins poate duce la zguduirea întregii piețe a asigurărilor din Româina și, de asemenea, prin anumite canale, să se transfere și asupra pieței din Bulgaria.

De o astfel de instabilitate politică și financiară pot beneficia foarte ușor țările care duc război împotriva Ucrainei. Să nu vorbim că asta afectează și aderarea ambelor țări la Schengen. Apelez la organele competente ale statului român să ia măsurile necesare față de acest grup de persoane. De asemenea, apelez la colegii acestora din cadrul ASF să se distanțeze de aceste persoane. Suntem un holding cu venituri de peste 2 miliarde de euro. Un astfel de atac nu ne va răsturna. Dar noi suntem un grup care are o responsabilitate națională și nu ne dorim ca astfel de lucruri să destabilizeze acest spațiu din peninsula balcanică.

Pe lângă presiunile asupra Euroins, în ultimele trei săptămâni, există presiuni din partea domnului Roșu și asupra pieței asigurărilor și a brokerilor.

Au efectuat mai multe întâlniri, unde au solicitat, chiar dacă asta nu este compatibil cu legea concurenței, asiguratorilor să scadă comisioanele. Având în vedere că acest lucru este anticoncurențial și nu poate fi făcut oficial, ei fac aceste lucruri în cadrul unor întâlniri individuale. Apelez la cei din piață să nu se mai teamă și să spună deschis ce se întâmplă. Toată piața se teme de acțiunile acestui grup de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.