Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul de spionaj din Germania ia proportii. Seful diplomatiei franceze, tinta vizata

spion

Serviciul de informaţii externe al Germaniei, BND, a spionat un diplomat german, încălcând potenţial Constituţia, dar şi aliaţi, printre care şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius, a relatat miercuri postul public german Radio Berlin-Brandenburg (rbb), care aduce noi detalii în afacerea de spionaj în care este implicat de mai multe luni guvernul condus de Angela Merkel, potrivit AFP şi Reuters.

Fără a-şi dezvălui sursele, rbb a relatat că BND l-a spionat pe germanul Hansjoerg Haber, care a fost între 2008 şi 2011 şeful misiunii de observare a UE în Georgia şi ulterior înalt diplomat la Bruxelles. El conduce în prezent misiunea UE în Turcia. BND nu a putut fi contactat pentru a oferi o reacţie.

Cetăţenii germani sunt protejaţi de Constituţia ţării şi nu este permis ca ei să fie spionaţi. Intimitatea este o chestiune sensibilă în Germania, din cauza sistemului extins de supraveghere al poliţiei secrete Stasi în fosta RDG şi al Gestapo în timpul nazismului.

Alte ţinte vizate de BND au fost ministrul francez de externe Laurent Fabius şi oficiali ai Curţii Penale Internaţionale de la Haga, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, UNICEF, Biroului Federal de Investigaţii (FBI) al SUA şi ai unor firme europene şi americane, printre care grupul de armament Lockheed din SUA, potrivit rbb.

Media germane au dezvăluit în ultimele luni că serviciul german de informaţii externe a spionat ţări aliate pentru instituţia similară din SUA, NSA, dar şi în propriul său interes.

BND a fost acuzat că a spionat pentru agenţia americană de informaţii NSA responsabili ai Ministerului de Externe francez, ai preşedinţiei franceze şi ai Comisiei Europene.

Postul de radio berlinez a mai relatat că există o listă de 900 de pagini de numere de telefon, e-mail-uri şi adrese IP folosite de BND şi la care au acces deputaţii germani care sunt membri ai comisiei de anchetă însărcinată cu a face lumină asupra operaţiunilor de supraveghere.

Examinarea datelor colectate de BND va dura luni de zile până se va putea clarifica de ce, când şi cât timp au fost interceptate ţintele şi care dintre acestea au fost supravegheate în detaliu, precizează media germane.

În toamna lui 2013, apariţia unor informaţii, bazate pe dezvăluiri ale fostului colaborator al NSA Edward Snowden, privind ascultarea telefonului mobil al cancelarului german Angela Merkel a dus la tensionarea relaţiilor dintre Berlin şi Washington. "Nu se face să-ţi spionezi prietenii", a declarat atunci Merkel.

În Germania, cancelarul este însărcinat cu controlul asupra activităţilor serviciilor secrete, ceea ce o plasează pe Angela Merkel într-o poziţie extrem de inconfortabilă.

Guvernul german a promis la sfârşitul lunii octombrie întărirea controlului asupra serviciilor de informaţii şi asupra cooperării între BND şi NSA.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.