DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Scandalul din sănătate IA AMPLOARE: Încă un sindicat ameninţă cu GREVĂ GENERALĂ. Listă de solicitări în 4 puncte

jurnalul.ro
protest sanatate

Scandalul din sănătate ia amploare! După ce Sanitas a ieşit la rampă cu acuzaţii, Federaţia Hipocrat se alătură demersului şi anunţă declanşarea unei greve generale. "Medicii și întreg personalul din sistemul de sănătate, afiliaţi Federaţiei Sindicale Hipocrat şi nu numai, decid deschiderea conflictului de muncă şi parcurgerea etapelor legale în vederea organizării grevei generale", se arată într-un comunicat remis ŞTIRIPESURSE.RO.

Citeşte şi: Întâlnire de GRAD ZERO la Parlament: Experţii FMI îi 'bagă în şedinţă' pe membrii Comisiei de buget din Camera Deputaţilor

"Suntem profund nemulțumiți de modul de dialogare cu factorii decidenţi și de impactul social generat de aplicarea discriminatorie a legii salarizării în sectorul sanitar, precum și de întârzierea elaborării unui regulament de acordare a sporurilor. Prin urmare, trecem la strângerea semnăturilor pentru îndeplinirea condițiilor de grevă. Vom parcurge etapele legale, vom avea o grevă de avertisment de două ore și la finalul acțiunii vom declanșa greva generală pe perioadă nedeterminată.", susţine preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat,  Ion Cotojman.

Potrivit comunicatului, Federația Hipocrat susţine că nemulţumirile lor se referă la lipsa de răspuns după ce federaţia a semnalat în ultimele luni o serie de aspecte legate de discriminările și inechitățile salariale, transmițând amendamente în vederea modificării sau completării unor acte normative în vigoare sau în fază de proiect.

"Încă de la consultările pe legea salarizării, am făcut cunoscut faptul că menținerea pragului de 30% din bugetul pentru salarii nu este realistă, decât prin raportarea la sporul de condiții. Includerea sporului pentru asigurarea continuității și a indemnizației de hrană în cuantum de 30% pe ordonator principal de credite ne va menține ancorați în simulări utopice și ne va plasa pe o pistă falsă a dialogului social.", mai susţine Ion Cotojman .

Citeşte şi: Precizări de ULTIM MOMENT de la ANI, după decizia CCR pe statutul judecătorilor şi procurorilor

"Un alt aspect care ne-a nemulţumit este legat de taxarea indemnizaţiei de hrană cu procentul aferent contribuţiilor la asigurări sociale în unele unități sanitare, din cauza absenţei unor clarificări detaliate şi obiective din partea autorităților competente. Mai mult decât atât, acordarea la 1 martie a salariilor din grilă, exclusiv pentru medici și asistenți, încalcă principiile de bază, formulate de legiuitor în aceeași lege, cu privire la:

NEDISCRIMINARE. Principiul nediscriminării, prin instituirea unui tratament egal asupra personalului care prestează aceeași activitate și are aceeași vechime în muncă și în funcție.

IERARHIZARE. Principiul ierarhizării pe verticală, cât și pe orizontală, în cadrul aceluiași domeniu.

STIMULARE. Principiul stimulării personalului din sectorul bugetar.

Ca urmare a aplicării exclusive pe categorii profesionale, am constatat că măsura afectează în mod discriminatoriu farmaciștii, biologii, chimiștii - din rândul personalului cu ciclul de formare de lungă durată; moașele, surorile medicale și tehnicienii - din rândul personalului mediu sanitar, și nu în ultimul rând, afectează personalul auxiliar sanitar – infirmiere, brancardieri, îngrijitoare.", mai susţin reprezentanţii Federaţiei.

Citeşte şi: Preţurile au EXPLODAT, după ce rata inflaţiei a ajuns în februarie la cel mai ÎNALT nivel din iunie 2013

Potrivit sursei citate, Federaţia Sindicală Hipocrat solicită aplicarea grilei de salarizare pentru tot personalul încadrat în sistemul de sănătate, aprobarea regulamentului de sporuri conform anexelor I-IX, reevaluarea art. 25 din legea salărizarii unitare şi limitarea lui exclusiv la sporul de condiţii, dar şi reevaluarea legii salarizării şi corectarea inechităţilor create între categorii profesionale, atât din interiorul sistemului de sănătate, cât şi în comparaţie cu alte categorii profesionale de bugetari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.