Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul dintre Orban și Soroș continuă: Guvernul ungar nu intenţionează să cedeze în conflictul său cu Universitatea Central Europeană

Viktor Orban

Guvernul ungar nu intenţionează să cedeze în conflictul său cu Universitatea Central Europeană (CEU), fondată de omul de afaceri George Soros, a indicat miercuri şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, cu câteva zile înainte de o dată-limită importantă pentru viitorul instituţiei, informează joi AFP, potrivit Agerpres.

Ministrul estimează că această universitate emblematică din Budapesta nu este în măsură să-şi continue funcţionarea în mod legal în Ungaria, în condiţiile în care este acreditată în SUA, iar guvernul lui Viktor Orban a modificat anul trecut legea cu privirile la instituţiile de învăţământ superior din această ţară.

Această nouă lege "stipulează foarte clar că o instituţie de învăţământ poate da diplome de absolvire ale unei alte ţări, dacă dispune acolo de o şcoală", a declarat Peter Szijjarto într-un interviu pentru AFP acordat la Geneva. Or, guvernul ungar "nu a primit semnalul care să indice că CEU ar avea o şcoală în SUA sau ar avea un program de învăţământ în SUA", a adăugat el.

Dimpotrivă, CEU estimează că a efectuat în ultimele luni demersurile necesare şi dispune acum de un campus şi de o programă şcolară în SUA. Universitatea îi solicită Budapestei să semneze până la 1 decembrie acordul care ar autoriza-o să rămână în Ungaria şi să elibereze aici diplome internaţionale.

Citește și: Descoperire remarcabilă: chipul lui Iisus, găsit pe peretele unei biserici bizantine din Israel

Detractorii noii legi promulgate în primăvara lui 2017 o consideră elaborată într-un mod care să alunge din Budapesta CEU, instituţie de învăţământ anglofonă, fondată în 1991 de către George Soros, miliardar american de origine ungară şi ţinta criticilor din partea premierului ungar Viktor Orban.

Soarta CEU constituie unul dintre principalele subiecte de contencios între Budapesta şi instituţiile europene, care şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu punerea în discuţie a libertăţilor academice.

Guvernul naţional-conservator al lui Viktor Orban susţine că noua lege este menită să pună pe picior de egalitate toate universităţile ce funcţionează în Ungaria. "De ce CEU ar trebui să aibă aceleaşi drepturi, dacă ştim că ei nu au un campus în SUA?", a insistat Szijjarto.

Potrivit şefului diplomaţiei ungare, ameninţările la adresa CEU nu se înscriu în campania împotriva lui George Soros lansată de doi ani de zile de Viktor Orban, care îl consideră pe miliardarul de 88 de ani promotor al imigraţiei. "Este o problemă juridică", a dat asigurări ministrul.

CEU a luat măsuri pentru a-şi putea transfera cea mai mare parte din activităţi la Viena, începând din 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.