Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul Hidroelectrica: Ministrul Energiei, avertizat de Fondul Proprietatea că încalcă legea

Facebook
virgil popescu

Fondul Proprietatea a reacţionat astăzi la o declaraţie a ministrului Economiei, Virgil Popescu, care a spus că Hidroelectrica ar putea furniza energie directă populaţiei la un preţ mult mai mic, considerând că implicarea ministrului reprezintă o încălcare a legislației privind guvernanţa corporativă în companiile de stat, care interzice implicarea directă a statului ca acţionar în conducerea companiei, potrivit ZF.

Fondul Proprietatea deţine 20% din capitalul Hidroelectrica, iar statul român 80%.

”Este inacceptabil să asistăm la aceleaşi practici care, cu ani în urmă, au condus Hidroelectrica în insolvenţă. Membrii Guvernului ar trebui doar să respecte şi să asigure cadrul legal în care să se desfăşoare în siguranţă operaţiunile de afaceri, fără a interveni în deciziile managementului. România are o istorie cu politicienii care influenţează deciziile de zi cu zi de afaceri ale companiilor de stat, cu consecinţe negative grave asupra rezultatelor financiare ale acestora. Avem încredere că această situaţie nu va deveni un precedent, iar Guvernul va înţelege şi va aplica principiile de guvernanţă corporativă care asigură companiilor un cadru transparent pentru afaceri, astfel încât să rămână eficiente şi profitabile pentru beneficiul economiei şi al tuturor cetăţenilor”, a declarat Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments şi Manager de portofoliu al Fondul Proprietatea.

Potrivit FP, în trecut, lipsa implementării codului de guvernanţă corporativă a dus la rezultate negative pentru multe companii de stat.

Un astfel de exemplu este Hidroelectrica, atunci când compania a încheiat contracte de vânzare a energiei electrice pe termen lung în condiţii dezavantajoase sau când a fost forţată să achizitioneze energie electrică mai scumpă de la alţi producători, arată managementul Fondului.

”Aceste decizii proaste, împreună cu multe altele, au condus la insolvenţa Hidroelectrica în 2012 şi a durat cinci ani până când compania a depăşit consecinţele negative. Alte exemple mai recente cunoscute sunt: Romgaz, când s-a decis ca firma să acorde reduceri anumitor clienţi sau cazul Complexului Energetic Oltenia care a continuat să furnizeze lignit clienţilor care nu erau capabili sau refuzau să îşi respecte obligaţiile comerciale”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.