Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul ouălor contaminate cu insecticid se extinde în 17 state europene

politico.eu
oua

Gălbenuș de ou lichid contaminat insecticid a fost descoperit la o companie alimentară din Țara Bacilor, în nordul Spaniei, fiind pentru prima dată când au fost detectate în această țară ouă contaminate cu substanța toxică denumită fipronil, care a provocat o criză la nivel european, transmit AFP și Xinhua preluate de agerpres.

Procurorul special strânge lațul în jurul Casei Albe. Foști și actuali responsabili urmează să fie audiați

20.000 de unități de gălbenuș lichid pasteurizat, contaminat cu Fipronil, au fost găsite la o companie alimentară, care nu le-a folosit încă. Prin urmare, produsul nu a intrat în lanțul alimentar din Spania și va fi distrus în următoarele zile, a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului regional de sănătate.

Oficialul nu a putut preciza de unde provine gălbenușul lichid dar presa spaniolă sugerează că a fost importat din Franța.

Belgia a fost prima țară ca în 20 iulie a notificat oficial Sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje (RASFF) al UE de prezența ouălor contaminate, urmată de Olanda și Germania. Informația nu a fost făcută publică până la 1 august.

Vineri, Comisia Europeană (CE) a anunțat că 15 state sunt afectate de extinderea scandalului care implică ouă contaminate cu substanța toxică denumită fipronil.

Ouăle contaminate au fost distribuite în Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Franța, Marea Britanie, Austria, Irlanda, Italia, Luxemburg, România, Polonia, Slovacia, Slovenia și Danemarca, precum și în două state din afara UE, respectiv Elveția și Hong Kong, a afirmat Daniel Rosario, purtător de cuvânt al CE.

De asemenea, Comisia Europeană a informat că intenționează să convoace în 26 septembrie o reuniune ministerială "pentru a trage învățăminte relevante" din scandal.

Retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauție față de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia și din Olanda, al doilea mare exportator de păsări, după SUA.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că această substanță este moderat toxică și ingerarea ei în cantități însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.

La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la Chickfriends, o societate specializată în eradicarea paraziților. Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanța activă din mai multe insecticide, fipronil, produs și de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obișnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor și căpușelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările. Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chickfriends a folosit această substanță pe care a achiziționat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision. Potrivit presei, aceasta din urmă ar fi cumpărat cantități mari de fipronil din România.

În România, inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș au sechestrat săptămâna aceasta o cantitate de 1.000 de kg de gălbenuș de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.