Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul Qatargate - Eurodeputata elenă Eva Kaili a primit permisiunea să renunţe la brăţara electronică

ekathimerini.com
Eva Kaili

Scandalul Qatargate - Eurodeputata elenă Eva Kaili a primit permisiunea să renunţe la brăţara electronică

Judecătorul belgian anticorupţie care se ocupă de aşa-numitul caz Qatargate a ridicat joi supravegherea cu brăţară electronică ce i-a fost impusă eurodeputatei elene Eva Kaili la Bruxelles, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al procuraturii federale.

Arestată în decembrie în capitala belgiană în timpul unui val de percheziţii, Eva Kaili a fost eliberată din închisoare la jumătatea lunii aprilie, dar plasată în arest la domiciliu cu brăţară electronică.

Această măsură "nu mai este necesară pentru continuarea anchetei" şi acum ea este liberă sub control judiciar, a declarat purtătorul de cuvânt, Eric Van Duyse.

Alţi doi suspecţi în acest caz de presupusă corupţie în Parlamentul European au beneficiat deja în această lună de o ridicare a acestei măsuri de supraveghere la domiciliu

Este vorba despre europarlamentarul belgian Marc Tarabella, care, la fel ca Eva Kaili, îşi clamează nevinovăţia, şi Francesco Giorgi, partenerul eurodeputatei elene şi fost asistent parlamentar al lui Pier Antonio Panzeri.

Acesta din urmă, fost europarlamentar italian (2004-2019), care este personalitatea centrală a cazului, rămâne plasat sub brăţară electronică, una dintre modalităţile de arestare preventivă în Belgia.

În acest caz de presupusă corupţie în favoarea Qatarului şi Marocului au fost puse sub acuzare cel puţin şase persoane, suspectate în special de participare la un grup infracţional şi spălare de bani.

Scandalul a izbucnit în decembrie, când anchetatorii belgieni au găsit aproximativ 1,5 milioane de euro în bancnote mici în valize sau pungi în timpul unor percheziţii la Bruxelles, în special la domiciliile lui Kaili şi Panzeri.

Judecătorul de instrucţie care se ocupă de anchetă, Michel Claise, suspectează plăţi în numerar efectuate în schimbul unor decizii sau poziţii politice favorabile Qatarului şi Marocului în Parlamentul European, pe care guvernele de la Doha şi Rabat le-au negat vehement.

Eva Kaili, în vârstă de 44 de ani, a fost unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului European înainte de izbucnirea scandalului. La fel ca Tarabella, a fost membră a Grupului Socialiştilor şi Democraţilor, din care a fost exclusă.

Modalităţile controlului său judiciar nu au fost specificate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.