Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul rachetelor degradează relațiile dintre Rusia și SUA. Americanii îi acuză pe ruși că dau 'informații false' și se 'eschivează de întrebări'

sua rusia

SUA au criticat din nou Rusia miercuri la Bruxelles, acuzând-o că a dat 'informaţii false' despre un controversat sistem de rachete care contravine Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), informează AFP, relatează Agerpres.

Subsecretarul de stat american Andrea Thompson a indicat că negocierile între ruşi şi americani marţi la Geneva 'nu au făcut posibil ca lucrurile să avanseze' şi nici nu au arătat vreun semn că Moscova se pregăteşte să se conformeze prevederilor acordului INF.

Luna trecută, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma Tratatului INF, ameninţând în caz contrar că se va retrage din acest pact. Moscova neagă orice încălcare a tratatului, notează AFP.

'Ei (ruşii) s-au prefăcut că sunt transparenţi ... Ei continuă să se eschiveze de întrebări, continuă să dea informaţii false privind capacităţile' noului sistem de rachete, a declarat Andrea Thompson presei după un briefing la sediul NATO din Bruxelles.

Evocând propunerile ruse - în special cea privind o 'expunere statică' a rachetelor - oficialul american a apreciat că aceasta nu va demonstra dacă noua rachetă rusească încalcă sau nu tratatul.

'Problema se referă la raza de acţiune a rachetei, iar o expunere statică nu poate să arate distanţa pe care o poate acoperi', a adăugat responsabila americană.

SUA vor să vadă acest sistem de rachete în timpul unui test reale şi nu într-o situaţie în care armata rusă poate 'controla rezultatele', a afirmat ea.

Citește și: Imagini scandaloase: Casa memorială 'Avram Iancu' din Târgu Mureş a fost vandalizată (FOTO)

Noul sistem de rachete în chestiune, Novator 9M729, reprezintă o rachetă terestră capabilă să transporte un focos nuclear şi are o rază de acţiune de peste 500 de kilometri, încălcând astfel - potrivit NATO şi SUA - Tratatul INF, conform agenţiei de presă franceze.

Într-o reacţie a Moscovei, ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov, care a condus delegaţia ţării sale la discuţiile de marţi de la Geneva cu privire la viitorul Tratatului INF, a declarat că Washingtonul continuă să ofere fake news partenerilor săi din NATO, acuzând Moscova de încălcarea acordului şi că nu există 'niciun fel de conţinut' în obiecţiile SUA la adresa Rusiei. 'Nu este nimic mai mult decât o încercare de a acoperi o poziţie goală cu o glazură dulce... Vom continua să insistăm că dincolo de această glazură din zahăr nu se află nimic: niciun fel de aluat, niciun conţinut, nu există substanţă deloc. Totul este un fals', a reacţionat Riabkov, citat de agenţia de presă oficială RIA Novosti.

Tratatul INF - semnat de preşedintele american Ronald Reagan şi de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov - interzice utilizarea unei serii întregi de rachete cu raze de acţiune între 500 şi 5.500 km.

La rândul său, Moscova acuză SUA că instalarea de rachete cu lansare verticală Mk-41 în dispozitivul său de apărare antirachetă din Europa, inclusiv în România, încalcă acest tratat, potrivit presei ruse.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat miercuri că Rusia este pregătită să lucreze pentru a 'salva' tratatul, dar după discuţiile de marţi de la Geneva partea americană a lăsat să se înţeleagă că ar putea demara procesul de ieşire din INF la 2 februarie, un proces care va dura şase luni, conform TASS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.