Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul 'tăblițelor' în alfabetul 'secuiesc' – primarul maghiar este categoric: 'Aici este Miercurea Ciuc!'

tinutul secuiesc

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că nu se intenţionează inscripţionarea în alfabetul secuiesc a tăbliţelor de intrare în oraş.

Edilul susține că se doreşte crearea unor structuri arhitecturale, care să cuprindă elemente ce vizează viaţa comunităţii şi tradiţiile pe care se bazează, aceste inscripţii fiind o mică parte a identităţii vizuale.

Primarul din Miercurea Ciuc: „Probabil că este o neînţelegere”

"Probabil că este o neînţelegere. Deci, legea este foarte clară cât priveşte semnele oficiale de intrare în localităţi şi acelea nu se schimbă, acelea sunt normale, acelea rămân şi vor fi poziţionate vizibil, cum este şi la ora actuală. Dar, cum fiecare comunitate sau judeţ poate să gândească pe soluţii arhitecturale prin care să aibă o identitate vizuală a administraţiei locale, atunci am lansat un proiect drag nou, acela de a crea o identitate vizuală (...) în care cea mai mică parte va fi cu anumite inscripţionări. Important este vizual ce găseşti ca şi identitate, care să se lege de viaţa actuală comunităţii şi de tradiţiile pe care se bazează", a declarat Korodi, informează Agerpres.

Acesta a ţinut să puncteze că nu este vorba de panouri sau pancarte, ci de soluţii arhitecturale, aşa cum se regăsesc la intrările şi în alte localităţi sau judeţe din ţară. "Aici am apelat şi vom apela la arhitecţi, la designeri, echipe care să poată să creioneze o identitate vizuală, care e necesară şi importantă şi chiar unică. (...) Poate să fie o poartă, un obelisc, o structură construibilă. Sunt câteva exemple. De exemplu, cum intri în judeţul Braşov ai o structură arhitecturală, cum intri în judeţul Covasna e structură arhitecturală, cum intri, de exemplu, chiar în oraşul Braşov, ceva specific făcut din piatră şi structuri. Adică, vrem ceva ce să poată să redea călătorului un impact vizual unic, prin care să identifice oricând: aici este Miercurea Ciuc sau că a fost în Miercurea Ciuc. (...) Inscripţiile oficiale sunt inscripţii oficiale, acelea sunt separate şi sunt reglementate de lege", a conchis Korodi Attila.

Nemulțumirea avută de FCRCHM

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a condamnat ferm, miercuri, într-un comunicat de presă, faptul că Primăria Miercurea-Ciuc intenţionează să inscripţioneze şi în alfabetul secuiesc tăbliţele de la intrarea în oraş. În document se precizează că, de fapt, elementele de semnalizare la intrările în oraş, la care face referire Primăria, sunt "plăcuţe de tip rutier care vor semnaliza intrarea în municipiu şi vor conţine inclusiv menţiuni în aşa-zisa limbă secuiască, presupunând un alfabet complet diferit". Forumul aminteşte că o astfel de iniţiativă a fost oprită în trecut de instanţă, după ce Instituţia Prefectului a atacat în contencios administrativ o hotărâre a Consiliului Local, iar alfabetul secuiesc nu a fost utilizat pentru inscripţionare.

Poziția Primăriei Miercurea Ciuc

Biroul de presă al Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc a informat că, în şedinţa ordinară a Consiliului Local din luna ianuarie, a fost adoptat un regulament pentru un concurs de soluţii, care va întări "identitatea locală" şi care vizează "proiectarea unor elemente de semnalizare la intrările în oraş", iar acestea vor fi inscripţionate, pe lângă română şi maghiară, şi în alfabetul secuiesc. "Identitatea locală este întărită de concursul de soluţii al Serviciului de Urbanism, al cărui regulament a fost adoptat astăzi ( în data de 27 ianuarie-n.red) de către consilierii locali. Concursul, care va fi lansat pe 20 februarie, prevede acordarea premiilor în bani pentru proiectarea unor elemente de semnalizare la intrările în oraş. Ofertanţii au timp până în luna iunie pentru a-şi prezenta proiectele, care vor fi supuse unui concurs public şi apoi evaluate de un juriu profesionist. Pe lângă limbile maghiară şi română, locuitorii şi vizitatorii vor fi salutaţi şi cu inscripţii în alfabetul secuiesc", a informat Primăria Miercurea-Ciuc, în urmă cu câteva zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.