Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul Volkswagen aduce o veste bună pentru Europa

Volkswagen

Relansând dezbaterea cu privire la motoarele diesel, scandalul Volkswagen ar putea accelera tendința de renunțare la motorină care a început să se manifeste în Europa și de asemenea ar putea ajuta sectorul european de rafinare prin reechilibrarea pieței de produse petroliere din regiune, apreciază AFP.

Analiștii sunt de părere că scandalul motoarelor diesel trucate de Volkswagen, care ar putea să se concretizeze în rechemarea în service pentru mai multe milioane de vehicule, ar putea duce la creșterea cotei de piață a vehiculelor pe benzină în Europa. Un astfel de avans ar stimula și creșterea cererii pentru benzină, ceea ce ar permite pieței de produse petroliere să revină la un anumit echilibru și ar susține industria europeană de rafinare aflată în criză de aproape 10 ani. 

În urma unor politici fiscale diferențiate, Europa consumă de două ori mai multă motorină decât benzină. Rafinăriile europene produc mai multă benzină decât motorină iar acest dezechilibru structural afectează piața deoarece Europa trebuie să importe motorină și are dificultăți în găsirea de piețe pe care să-și vândă surplusul de benzină. 

'Rafinăriile vor beneficia de această renaștere a cererii de benzină deoarece surplusul ar rămâne în Europa și va răspunde cererii locale în loc să fie exportat, în mod tradițional în SUA', a explicat Alessandra Agnello, analist la Petromatrix. 

'Dacă va crește consumul de benzină acest lucru ar fi favorabil sectorului european de rafinare care suferă de un handicap în raport cu alte regiuni ale lumii, cum este Orientul Mijlociu', a apreciat, la rândul său, Philippe Sauquet, directorul diviziei de rafinare de la grupul petrolier francez Total. 

Prinși între noile rafinării mai performante din Orientul Mijlociu și Asia, orientate spre producția de motorină, și rafinăriile americane, care profită de costurile energetice mai mici, europenii se confruntă în prezent cu o concurență acerbă. Faptul că rafinăriile din întreaga lume majorează producția de motorină într-un moment în care cererea pentru acest carburant stagnează iar cea pentru benzină crește ar putea repune sub semnul întrebării anumite investiții. 

'Acest lucru este valabil și pentru Europa, dar într-o măsură mai mică decât pentru alte regiuni, cum este Asia, Orientul Mijlociu și America', a estimat Richard Mallinson, analist la Energy Aspects. Potrivit acestuia, modernizarea rafinăriilor din Europa, mai puțin sofisticate decât concurentele, ar fi un proces benefic pentru sectorul european. 

Europa consumă aproximativ 80 de milioane de tone de motorină pe an, incluzând aici și kerosenul. 'Chiar dacă rafinăriile uriașe din afara Europei sunt mult mai competitive în termeni de costuri, conservarea rafinăriilor în Europa se justifică, pentru că regiunea nu poate să depindă numai de importuri', a explicat Philippe Sauquet. 

În plus, un declin pe termen lung al cererii de motorină ar ajuta, de asemenea, Europa să fie mai puțin dependentă de importurile de motorină, în special al celor venite din țările unde riscul geopolitic est ridicat, consideră Alessandra Agnello, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.