Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenarii pentru succesiunea lui Putin

www.dailystar.com.lb
Vladimir Putin

Discuţiile despre succesiunea lui Vladimir Putin sunt în toi, fiind luate în calcul mai multe variante, inclusiv crearea unui nou stat, potrivit Bloomberg, citat de Adevărul.

Cu cinci ani înainte de încheierea celui de-al patrulea şi implicit ultimului mandat prezidenţial permis de Constituţia rusă, Kremlinul caută deja soluţii pentru succesiune.

Potrivit Bloomberg, Putin ar putea asigura mai departe conducerea, dar sub alte formule:

1. „Modelul kazah“. Putin se retrage ca Nursultan Nazarbaev, preşedintele Kazahstanului, dar rămâne un „arbitru” al deciziilor de la Kremlin și-și lasă fidelii la putere. În plus, ar putea transfera unele atribuții-cheie către alte instituții și va continua ca șef al uneia din acele instituții.

2. „Soluţia belarusă“. Putin nu ar exclude să devină preşedintele unui nou stat, format din Rusia şi Belarus. Pentru aceasta, el s-ar putea folosi de un tratat-cadru privind uniunea statală Rusia-Belarus, semnat în 1997 de către predecesorul său Boris Elţîn şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko. Versiunea din 1999 a documentului unional descrie în esenţă o federaţie a două state cu o monedă unică, drapel şi stemă comune, o piaţă comună şi sistem judiciar unic.

3. Modificarea Constituției. Limitat de Constituţie la două mandate consecutive de câte patru ani în 2008, Vladimir Putin s-a retras pentru patru ani de la Kremlin în favoarea lui Dmitri Medvedev. A revenit în 2012, după o modificare a Constituţiei, pentru două mandate consecutive de şase ani. Constituția ar putea fi amendată iar, ceea ce ar putea permite repetarea scenariului 2012.

Citește și: Mutare spectaculoasă a lui Rareş Bogdan: Își face birou acasă la Klaus Iohannis .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.