Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV Scenariile care pot duce PSD-ul la implozie sau în opoziție

exclusiv

Ziua de 15.01.2018 poate fi una de hotar pentru Partidul Social Democrat. La un an de la Scandalul OUG 13 membrii Comitetului Executiv Național al PSD sunt chemați să tranșeze o problemă născută artificial: pleacă prim-ministrul Mihai Tudose sau pleacă ministrul de Interne, Carmen Dan?

Oricare ar fi soluția cu care se va ieși din CexN partidul va ieși mult slăbit.

Conflictul Dragnea-Tudose sparge și Tineretul Social-Democrat: Reacții dure la scrisoarea ministrului Petrea

În Cazul Sorin Grindeanu tot partidul a fost în spatele președintelui Liviu Dragnea cu mici excepții neînsemnate care au condus la votul favorabil la moțiunea împotriva Guvernului Sorin Grindeanu.

Acum situația apare mult schimbată. Sunt cel puțin 6 organizații județene care s-au exprimar clar de partea premierului. La o posibilă situație a existenței unei moțiuni de cenzură împotriva propriului guvern, parlamentarii acestor organizații ar cântări mult. Mai sunt și șefii de organizații speciale – de ex. Șeful TSD care s-a exprimat în favoarea premierului (ulterior fiind contestat de mai multe filiale județene ale TSD).

Mai este ceva foarte diferit: La momentul Sorin Grindeanu președintele Klaus Iohannis le-a cerut insistent social-democraților să tranșeze problema rapid și să guverneze. Așa s-a ajuns fără probleme din partea Administrației Prezidențiale la Soluția Mihai Tudose.

Acum președintele a anunțat foarte clar că NU va mai pune un premier de la PSD. Pur teoretic nici un parlamentar dacă se va ajunge la un ultimul vot în favoarea unui nume propus de președintele României nu va vrea să se ajungă la anticipate.

Dar să trecem la soluțiile din CexN al PSD. Premierul Mihai Tudose ar avea potrivit surselor STIRIPESURSE.RO două soluții, două variante:

1.Soluția demisie imediate. Potrivit informațiilor apropiate Taberei Dragnea în ședința CexN se va solicita vot pentru vot de încredere la adresa premierului Mihai Tudose. În condițiile în care aproape jumătate din șefii de organizații conduc cu titlul de interimar este de așteptat ca votul lor să fie de partea conducerii partidului.

Este de așteptat în acest caz premierul să avetizeze că se va pierde guvernarea și să ceară responsabilitate. În cazul unui vot defavorabil ar urma o demisie a premierului care va antrena căderea guvernului.

În aceste condiții am putea avea chiar în cadrul ședinței o propunere de nou premier (cel mai probabil senatorul Mihai Fifor, președintele Consiliului Național al PSD și actual ministru al Apărării). Ar putea însă să fie convocat și o ședință ulterioară a CexN.

2.Soluția Grindeanu, dar mult diferită. CexN ar da un vot pentru retragerea încrederii politice și i se va cere premierului să plece.

Acesta va anunța că NU va demisiona pentru că se va pierde guvernarea și va urmări un plan pe care foarte posibil să îl fi definitivat în aceste zile.

Va urma un val de solicitări de revocare a tuturor miniștrilor din Tabăra Dragnea și de nominalizare în locul lor a unor șefi de organizații și parlamentari ai PSD apropiați premierului

Sfatul psihologului: Când și ce să le spunem copiilor despre pedofili

Cel mai probabil un CexN ulterior va decide excluderea lor din partid și s-ar ajunge (dacă ALDE va fi disponibil) la o nouă moțiune de cenzură. Cum cel puțin 6 organizații ale PSD sunt deja public de partea premierului e de așteptat ca mulți parlamentari social-democrați să nu voteze moțiunea de cenzură propusă și aceasta să cadă tocmai pentru că nu va întruni numărul necesar de voturi – în condițiile în care PNL, USR, PMP, UDMR și Minoritățile vor decide că e vorba de un război în interiorul PSD și nu vor participa la vot.

Dacă moțiunea de cenzură va trece totuși jocul va ajunge la Palatul Cotroceni și președintele va merge pe soluția unui guvern de tehnocrați. Foarte probabil soluția va fi acceptată de un Parlament temător de anticipate. În acest caz în PSD vor fi tulburări.

Dacă moțiunea de cenzură nu va trece în PSD se va declanșa revoluția și toate opțiunile sunt deschise.

Un lucru e clar – la un an de la debutul lanțului de scandaluri declanșat de OUG 13 social-democrații sunt iar cu cuțitele pe masă. Oricicare ar fi soluția cu care se va ieși din CexN PSD-ul va ieși mult mai slăbit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.