Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariu avansat de un senator american: Statele Unite ar putea încheia un acord secret cu Rusia

www.politico.com/
marco rubio

Senatorul republican Marco Rubio a avansat luni, pe contul său de Facebook, teoria potrivit căreia o parte din administrația americană se gândește să negocieze cu rușii o parte din sancțiunile financiare în schimbul unei înțelegeri cu Iranul.

  • „Unii membri ai administrației Biden își doresc atât de mult un acord cu Iranul încât ar fi dispuși să încheie cu Rusia un aranjament secret cu privire la sancțiunile financiare în schimbul ajutorului oferit de Putin spre o înțelegere cu guvernul terorist de la Teheran”, a scris senatorul american.

Stocurile de uraniu îmbogăţit acumulate de Iran depăşesc în prezent de peste 15 ori limita autorizată de acordul internaţional din 2015, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) consultat joi de AFP.

În 2015, sufocat de sancțiuni economice, Iranul a încheiat cu SUA, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania un acord care prevede limite stricte pentru programul nuclear și care care ar trebui să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba atomică. Dar SUA s-au retras din acord în 2018, sub conducerea preşedintelui Donald Trump, şi au restabilit sancţiunile economice. Ca răspuns, Teheranul a relaxat în mare măsură restricţiile privind activităţile sale nucleare.

Acum americanii încearcă să ajungă iar la un acord cu Teheranul.

Responsabili iranieni au criticat "amestecul" Rusiei în ultimele etape ale negocierilor vizând relansarea acordului nuclear dintre Teheran şi marile puteri, a relatat luni agenţia semioficială iraniană Tasnim, citată de Reuters.

Discuţiile pentru relansarea pactului din 2015 s-au împotmolit după ce Rusia a cerut garanţii din partea SUA pentru ca sancţiunile cu care se confruntă în urma invaziei în Ucraina să nu-i afecteze comerţul cu Iranul.

Moscova şi-a expus cerinţele sâmbătă, într-un moment în care negocierile păreau să se îndrepte spre un acord după luni de discuţii indirecte între Teheran şi Washington la Viena.

Prin amânarea relansării acordului şi întârzierea revenirii Iranului pe piaţa mondială a petrolului, Rusia încearcă să majoreze preţul la ţiţei şi astfel să-şi crească propriile venituri din energie, a transmis agenţia de presă iraniană, fără să indice vreo sursă a acestei evaluări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.