Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariu EXPLOZIV în Marea Britanie: premierul Theresa May va demisiona. The Sun: 'Este momentul'

Agerpres
Theresa May

Acordul încheiat în noiembrie cu Bruxellesul a fost respins cu o largă majoritate la 15 ianuarie şi 12 martie. Pentru a fi ratificat, Theresa May este necesar să convingă cel puţin 75 de deputaţi din propriul Partid Conservator, de la Partidul Laburist şi micul partid nord-irlandez (DUP), care-i asigură o majoritate absolută în Parlament, după alegerile legislative din iunie 2017. Premierul britanic Theresa May le-a promis principalilor critici ai Tratatului retragerii din Uniunea Europeană (UE) să demisioneze dacă-l aprobă, scrie presa britanică, relatează Reuters, informează News.ro.

Citește și: PNL, replică în scandalul ambasadei României în Israel: `Meleșcanu ar trebui să-și prezinte demisia dacă ar fi un profesionist`

Textul laborios negociat timp de doi ani cu Bruxellesul a fost respins deja de două în Parlament. Marea Britanie ar fi urmat să părăsească UE la 29 martie, însă Cei 27 i-au acordat o amânare până la 22 mai, cu condiţia ca acordul să fie ratificat în Camera Comunelor. Altfel, Brexitul va avea loc la 12 aprilie.

”Surse fiabile mă asigură că Theresa May le-a spus lui Boris Johnson, Iain Duncan Smith, Steve Baker, Jacob Rees-Mogg, David Davis şi altora cu care s-a întâlnit la Chequers că va demisiona dacă ei votează în favoarea acordului său, cu tot cu backstop”, scrie luni Robert Peston, şeful serviciului politic de la iTV.

”Însă ea nu a dat detalii. Nu există, aşadar, prea multă certitudine că va demisiona efectiv”, adaugă el.

Citește și: Lupta pentru controlul petrolului mondial - SUA mută strategic în Golf! Acordul care va stârni furia Iranului

Şeful serviciului politic de la The Sunday Times a anunţat încă de sâmbătă o ”frondă guvernamentală în toată regula”. În total 11 membri ai Executivului ar fi hotărâţi, afirmă el, să o oblige să anunţe o dată a demisiei, cu ocazia unui Consiliu al Miniştrilor.

”Este momentul Theresa”, titra luni The Sun. Singura modalitate ca premierul să obţină o adoptare a planului ieşirii din UE este să anunţe data demisiei sale, scrie editorialistul tabloidului.

”Sper că Guvernul îi va spune premierului că partida s-a terminat”, a declarat, la rândul său, ”Brexiter”-ul conservator Andrew Bridgen, potrivit căruia ea nu este susţinută de grupul parlamentar şi nici de a Guvernului ori opiniei publice.

Reuniunea de la Chequers a avut loc la o zi după manifestaţia monstru în favoarea unui al doilea referendum pe tema Brexitului.

Citește și: Comisia Europeană, PRIMA REACȚIE la SCANDALUL mutării Ambasadei la Ierusalim

”Participanţii la reuniune au discutat despre o serie de probleme, inclusiv despre faptul dacă există suficientă susţinere în Camera Comunelor pentru ca un vot semnificativ să aibă loc săptămâna aceasta”, a anunţat un purtător de cuvânt al Downing Street, numărul 10.

Un jurnalist de la Buzzfeed scrie, de asemenea, că "Brexiter”-ii au invitat-o pe May să-şi stabilească data demisiei pentru a obţine ratificarea acordului.

Potrivit lui Tom Newton Dunn, şeful serviciului politic de la The Sun, unii dintre miniştri au îndemnat-o să aleagă un Brexit fără acord (”no deal”), singurul mijloc, în opinia lor, ca ea să rămână la putere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.