Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariu pentru România: Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și comisar european pentru piaţa internă, posibile portofolii după europarlamentare

flickr.com
strasbourg-pe-parlament-european

Portofoliile de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe şi de comisar european pentru piaţa internă sunt cele care sunt relevante pentru România după alegerile europene de anul viitor, întrucât celelalte nu au influenţa necesară pentru a ajuta România să-şi atingă obiectivele, a susţinut miercuri, la Strasbourg, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, citat de Agerpres.

"Eu cred că pe lângă posibilitatea de a avea un comisar care să ocupe această demnitate de Înalt Reprezentant, un alt portofoliu bun pentru România ar fi comisarul responsabil de piaţa internă, în contextul în care piaţa internă reprezintă principala componentă unde Uniunea Europeană are autoritate şi defineşte mai multe elemente, de la regulile de competiţie, protecţia consumatorului, sprijinul pentru IMM-uri, sprijinul pentru marile companii, ajutoarele de stat. Practic, peste jumătate din legislaţia europeană trece prin componenta de piaţă internă şi comisarul de resort se ocupă de aceste subiecte. Adică ar avea o influenţă asupra a peste jumătate din legislaţia UE", a declarat Victor Negrescu în cadrul unui briefing cu jurnalişti români.

Întrebat dacă aceste portofolii nu se vor dovedi greu de obţinut, în condiţiile în care sunt unele dintre cele mai râvnite din Comisia Europeană, Negrescu a răspuns: "Eu cred că aceste două portofolii menţionate de mine sunt cele care sunt relevante pentru România. Celelalte fie nu pot fi ocupate pentru că le-am deţinut anterior, fie, conform arhitecturii actuale a Comisiei Europene, nu au influenţa necesară pentru a ajuta Europa, dar şi România, să-şi atingă obiectivele".

Dezbatere internă

Eurodeputatul PSD a mai afirmat însă şi că şi-ar dori în premieră o dezbatere internă pentru desemnarea unui candidat.

"Ar fi oportună pentru prima dată o dezbatere despre ceea ce înseamnă persoana nominalizată sau mai multe propuneri în aşa fel încât să le analizăm în spaţiul public şi, de ce nu, poate chiar o dezbatere între respectivii candidaţi, într-o manieră democratică. De asemenea, Parlamentul României trebuie să fie implicat în proces, nu doar să valideze propunerea respectivă, dar în momentul de faţă este mult prea devreme pentru a discuta despre viitorul comisar al României", a mai spus Negrescu.

În ceea ce priveşte lupta pentru şefia viitoarei Comisii Europene, cursă în care este aproape sigură intrarea actualei preşedinte Ursula von der Leyen din partea PPE, Victor Negrescu a spus că stânga va avea un candidat care va fi aprobat cel mai probabil în luna martie a anului viitor, în cadrul unui congres ce va avea loc în Italia.

"Deci, evident, dacă avem un candidat comun, avem un candidat comun cu scopul de a câştiga. Acum, dacă mă uit pe anumite sondaje de opinie la nivel european, noi câştigăm membri în anumite state, vedem că popularii europeni sunt în scădere, vom vedea cât de mult sunt în scădere. Deci va fi o zonă de echilibru între PPE şi S&D. Dat fiind faptul că lucrurile sunt neclare în Consiliul European, e posibil să apară şi o altă soluţie, aşa cum a apărut Ursula von der Leyen pe ultima 100 de metri, deşi nu fusese anunţată anterior. Şi acum se poate întâmpla acelaşi lucru", a spus el.

Deşi Victor Negrescu a refuzat să avanseze vreun posibil candidat din blocul socialist la şefia viitoarei Comisii, în prezent sunt vehiculate nume precum cele ale fostului premier finlandez Sanna Marin, fostului premier suedez Stefan Lofven sau chiar ale premierilor în exerciţiu portughez, Antonio Costa, sau spaniol, Pedro Sanchez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.