Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omul care ar putea conduce Gaza după război își prezintă viziunea

middleeastmonitor.com
Mohammad Dahlan

Un fost lider Fatah, Mohammad Dahlan, extrem de influent printre palestinieni și exilat în Emiratele Arabe Unite după ce Hamas a preluat controlul politic al enclavei, și-a exprimat opinia despre situația post-război într-o declarație pentru The Economist.

Numele său este adesea sugerat ca un potențial viitor lider printre palestinieni. Cu toate acestea, în timpul unei conversații ample cu The Economist din reședința sa din Abu Dhabi, pe 27 octombrie, Muhammad Dahlan, fost șef de securitate al Autorității Palestiniene (AP) din Gaza, a respins orice interes față de această poziție.

În acest interviu, primul oferit jurnaliștilor occidentali de când Hamas, organizația islamistă care guvernează Gaza, a lansat un atac asupra Israelului pe 7 octombrie, Mohammad Dahlan și-a prezentat viziunea asupra a ceea ce ar trebui să urmeze după conflictul din Gaza.

Născut într-o tabără de refugiați săracă din sudul fâșiei Gaza, Dahlan a urcat în rândurile mișcării Fatah a lui Yasser Arafat și a petrecut o mare parte din anii 1980 în închisorile israeliene, unde a învățat să vorbească fluent ebraica. El a fost consilierul palestinian pentru securitate națională când Autoritatea Palestiniană și-a redus controlul asupra Gazei către Hamas în 2007. Are legături în toate părțile implicate în conflict.

content-image

Dar are și dușmani în Fatah, în special în cercul interior al lui Mahmoud Abbas. El a fost declarat vinovat de corupție în lipsă de către un tribunal palestinian în 2016. Dar are și mulți prieteni. Și a crescut în tabăra de refugiați Khan Younis din sudul Gazei, alături de o mare parte din conducerea actuală a Hamas, astfel încât să poată vorbi cu grupul islamist. De asemenea, vorbește cu cordialitate despre relațiile sale cu unele personalități israeliene de rang înalt.

Dahlan respinge ideea că un singur individ ar putea fi impus să guverneze Gaza odată ce conflictul se încheie. În schimb, el propune o fază de tranziție de doi ani cu o administrație tehnocrată atât în ​​Gaza, cât și în Cisiordania. Acest plan urmărește reunificarea teritoriilor palestiniene după mai bine de un deceniu de lupte interne.

Harta palestiniană a teritoriilor pierdute:

content-image

În continuare, el are în vedere organizarea de alegeri parlamentare, bazate pe conceptul unui stat palestinian cu granițe care nu au fost încă definite. Dahlan pledează pentru participarea tuturor facțiunilor politice palestiniene, inclusiv a Hamas. El subliniază că ar fi în continuare necesar să avem consimțământul Gazei pentru a o guverna eficient, deoarece consideră că „Hamas nu va dispărea”.

În plus, el sugerează că mai multe state arabe, cum ar fi Egipt, Iordania, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (UAE), ar putea sprijini această inițiativă. Scopul final este de a obține recunoașterea internațională a acestui stat palestinian, alături de Israel.

Dahlan, care s-a întors recent din Egipt și are legături strânse cu Abdel-Fattah al-Sisi, președintele Egiptului, respinge ideea de a permite refugiaților să intre în Peninsula Sinai ca mijloc de a atenua criza din Gaza. El crede că un astfel de pas ar duce la probleme semnificative de securitate națională pentru guvernul egiptean și ar fi întâmpinat cu dezaprobarea populației arabe, având în vedere potențiala strămutare a palestinienilor.

În sistemul parlamentar imaginat de Dahlan, un prim-ministru i-ar conduce pe palestinieni, înlocuind actualul rol prezidențial deținut de Mahmoud Abbas. El sprijină ferm această schimbare, afirmând că un singur individ nu poate rezolva problema palestiniană, subliniind că era figurilor eroice precum Arafat a trecut. În ceea ce privește zvonurile că ar putea fi considerat să guverneze Gaza după război, el respinge ideea că ar interveni pentru a aborda consecințele conflictului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.