Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCENE ÎNGROZITOARE cu călăii Statului Islamic: Au executat cel puţin 116 civili

decapitare

Gruparea Statul Islamic a fost acuzată luni că a ”executat cel puţin 116 civili” într-un oraş din centrul Siriei, după care a fost dislocată din localitate, în contextul în care sub controlul jihadiştilor se mai află doar un teritoriu restrâns în această ţară devastată de război, relatează AFP.

Ţinta unor ofensive multiple, Statul Islamic suferă de mai multe luni înfrângeri în Siria şi Irakul vecin. Organizaţia tocmai a fost dislocată de către o alianţă de combatanţi kurzi şi arabi de la Rakka, ”capitala” sa de facto în Siria, iar ”califatul” pe care l-a proclamat în teritorii cucerite în 2014 se năruieşte, scrie news.ro.

Citește și: Eroare uriașă a PSD! Decizia care le poate puna capac

Gruparea ultraradicală îşi păstrează însă capacitatea de a riposta sângeros - prin atentate, inclusiv în afara regiunii asupra căreia deţine controlul, sau prin execuţii.

”În cele 20 de zile în care a deţinut controlul asupra al-Qaryatayn, Statul Islamic a executat cel puţin 116 civili (...), după ce i-a acuzat de colaborare cu trupele regimului” lui Bashar al-Assad, a declarat luni pentru AFP, Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR).

Citește și: Extrem de INTERESANT! Ce salariu va avea, de fapt, Sorin Grindeanu ca șef al ANCOM

Potrivit lui Abdel Rahman, cadavrele au fost ”găsite pe străzi, în case şi în alte locuri” de către locuitori care s-au întors în oraş după ce această localitate din provincia Homs a fost recucerită sâmbătă de la jihadişti.

”Unii au fost ucişi cu arma albă, alţii prin împuşcare”, a adăugat reprezentantul SOHR, un ONG care dispune de o vastă reţea de corespondenţi în Siria.

Potrivit surselor SOHR, marea majoritate a victimelor a fost ucisă în ultimele două zile înainte ca Statul Islamic să fie dislocat de la al-Qaryatayn.

Citește și: Premierul Mihai Tudose îi întinde o mână de ajutor omului scos din joc de Liviu Dragnea! Funcția pe care i-o pregătește

OFENSIVE DISTINCTE

Gruparea Statul Islamic a cucerit din nou, pe 1 octombrie, acest oraş în care locuieşte o minoritate creştină şi în care se află mai multe biserici, unele devastate de jihadişti. Organizaţia ultraradicală l-a cucerit prima oară în august 2015, după care a fost dislocată din el un an mai târziu.

Potrivit SOHR, regimul a recucerit oraşul sâmbătă, ”după retragerea a peste 200 de membri ai Statului Islamic către Badiya”, un important deşert situat în centrul Siriei.

Citește și: Soția lui Marian Godină se lansează în afaceri! Celebrul polițist a făcut marele anunț

După recenta cădere a oraşului Rakka, ultimul fief al Statului Islamic în Siria se află de-a lungul Eufratului, în provincia Deir Ezzor (est), din a cărei suprafaţă controlează aproximativ 40%. Această regiune petrolieră se afla aproape în întregime în mâinile grupării în urmă cu câteva luni.

Ultimul său bastion urban în Siria este oraşul Abu Kamal, situat la frontiera cu Irakul, în aceeaşi provincie, Deir Ezzor.

Citește și: Situație fără precedent în România: Motivul aberant pentru care statul a lăsat fără pensie de handicap o femeie ce suferea de scleroză multiplă

Confruntările continuau, iar organizaţia jihadistă este vizată de două ofensive distincte, una condusă de regimul sirian şi aliatul său rus, celaltă de alianţa arabo-kurdă a Forţelor Democtratice Siriene (FDS), susţinută de Statele Unite.

Tot în provincia Deir Ezzor, Statul Islamic deţine controlul, potrivit SOHR, asupra a aproximativ 8% din capitala acesteia, cu acelaşi nume, adică o mână de cartiere din acest oraş care avea peste 100.000 de locuitori.

Citește și: Eroare uriașă a PSD! Decizia care le poate puna capac

În Siria, organizaţia ultraradicală mai deţine controlul asupra câtorva ”buzunare”, în sate din provincia Hama (centru), recucerite recent, şi asupra unei părţi a taberei de refugiaţi palestinieni Yarmouk, la sud de Damasc.

De asemenea, în sudul ţării, un grupuscul care a jurat credinţă Statului Islamic - Armata Khaled ben al-Walid - este în continuare activ.

Citește și: Lovitură de teatru: Ce amenzi de nimic primesc băncile pe lângă profitul uriaș obținut prin practici incorecte .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.