Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimb de replici între Anca Dragu şi Robert Cazanciuc: Șefa senatorilor l-a acuzat pe predecesorul său de MINCIUNĂ

epochtimes-romania.com
Anca Dragu

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat marţi, în plen, că susţine bicameralismul parlamentar, pronunţându-se însă pentru reducerea numărului de senatori şi deputaţi.

Precizarea Ancăi Dragu a survenit unei declaraţii a senatorului PSD Robert Cazanciuc în cadrul dezbaterilor la propunerea legislativă de modificare a Codului de procedură penală ca urmare a deciziei CCR privind motivarea sentinţelor judecătoreşti în momentul pronunţării.

Citește și: Ciudățenia de la Senat: S-a votat modificarea Codului de procedură penală, deși CCR nu a publicat motivare

Cazanciuc a susţinut că prin adoptarea "în grabă" a propunerii legislative, înainte de publicarea de către CCR a motivării deciziei din 7 aprilie, Senatul este "inutil" şi se gândeşte că avea dreptate Anca Dragu când propunea desfiinţarea Camerei superioare a Parlamentului. Preşedintele Senatului a respins însă că ar fi avut o astfel de iniţiativă, scrie agerpres.ro.

"Sunt un susţinător al ideii ca instanţa să motiveze o hotărâre judecătorească atunci când o pronunţă. Categoric fiecare cetăţean trebuie să ştie dacă a greşit de ce un judecător consideră că a încălcat legea. Dar, introducerea azi pe ordinea de zi a Cpp mă duce cu gândul la o altă iniţiativă a doamnei preşedinte Dragu de desfiinţare a Senatului şi mă gândesc că mare dreptate avea doamna Dragu, (...) pentru că, votând această lege astăzi, arătăm că Senatul este pur şi simplu inutil. Este foarte interesant cum acestei coaliţii îi plac apucăturile din alte vremuri. (...) Consiliul Legislativ, care a emis un aviz în câteva ore, (...) spune că 'fundamentarea soluţiilor pe considerentele Curţii Constituţionale era esenţială'".

Anca Dragu a replicat: "Tocmai ce s-a spus de la această tribună un neadevăr despre mine. Nu susţin unicameralismul, întotdeauna am susţinut, conform tradiţiei, bicameralismul românesc, dar, da, susţin reducerea numărului de parlamentari".

Propunerea legislativă de modificare a Cpp intră marţi în procedură de vot în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Propunerea legislativă, care a intrat pe 28 aprilie în circuitul parlamentar, este iniţiată de senatorii Anca Dragu (USR-PLUS), Alina Gorghiu şi Iulia Scântei (PNL) şi deputatul Ioan Cupşa (PNL).

Comisia juridică a acordat, săptămâna trecută, proiectului de act normativ raport de admitere cu amendamente, astfel că, de la încheierea procesului, judecătorii au la dispoziţie, în cazuri excepţionale, maximum 120 de zile (faţă de 90 de zile cât prevedea propunerea legislativă în forma iniţiatorilor sau 30 de zile - forma în vigoare a Cpp) pentru pronunţarea sentinţei şi motivarea hotărârii lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.