Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbare de paragigmă de la finalul WWII: Germania face din armata sa 'coloana vertebrală' a apărării în Europa

General History
armata germania

Schimbare de paragigmă de la finalul WWII: Germania face din armata sa 'coloana vertebrală' a apărării în Europa

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a promis joi că va face din Bundeswehr (armata germană) "coloana vertebrală a apărării colective în Europa", prezentând noi directive pe fondul invaziei ruse în Ucraina, relatează AFP, informează Agerpres.

Boris Pistorius a afirmat, în cadrul unei conferinţe la Berlin, că "partenerii Germaniei din Europa, din America de Nord şi din întreaga lume" se aşteaptă "să ne asumăm responsabilităţile". Ultimele directive ale armatei germane datează din 2011.  În documentul de 19 pagini prezentat joi se precizează că Bundeswehr trebuie să fie "bine echipată pentru război în toate domeniile", un termen deja folosit recent de Pistorius şi care a stârnit controverse în Germania. Odată cu "invadarea brutală" a Ucrainei de către Rusia, războiul "a revenit în Europa", a afirmat el. Guvernul german insistă că Bundeswehr trebuie să se poată implica şi pe scena internaţională, aşa cum a făcut în Balcanii de Vest şi în regiunea Sahel.

Pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu, Berlinul precizează că "o importanţă deosebită este acordată dreptului Israelului de a exista. Securitatea Israelului este un motiv de stat" pentru Germania.

Cheltuielile

Aceste obiective au însă un preţ: guvernul german reaminteşte că va fi necesar să se aloce cel puţin 2% din PIB cheltuielilor militare pentru a se conforma obiectivelor NATO.

Ponderea cheltuielilor militare era de 5% din PIB-ul Germaniei în anii 1960, apoi a scăzut sub 2% din 1990 şi destrămarea URSS, ajungând la doar 1,3% în 2021

Însă pentru moment nimic nu este sigur. În ianuarie anul trecut, Pistorius a avertizat că fondul special de 100 de miliarde de euro, anunţat de Olaf Scholz după invazia rusă în Ucraina şi destinat modernizării armatei germane, "nu va fi suficient ".

Angajamentul de a reveni la 2% din PIB "înseamnă trecerea de la circa 50 de miliarde de euro cheltuieli militare anuale la 70 sau chiar 75 de miliarde pe o bază durabilă ", a declarat recent Pieter Wezeman de la Institutul Sipri.

Context

Germania ia în calcul un posibil război în Europa.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat la 29.10 că Germania ar trebui să fie pregătită pentru apărare, în cazul unui război ipotetic în Europa. Berlinul are însă o problemă: nu poate accelera semnificativ procesul de modernizare a forțelor armate (mai multe, aici).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.