Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbare majoră de paradigmă în politica europeană

Time-for-change

Partidele de extremă dreapta prind tot mai mult avânt în Europa. După Franța, Olanda și chiar Marea Britanie, acum a venit rândul Austriei să se confrunte cu o expansiune a partidelor de extremă dreapta. Chiar dacă formaţiunea austriacă de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe) nu va reuşi să acceadă la guvernare după alegerile legislative din 15 octombrie, viziunea sa împotriva imigraţiei se regăseşte deja în programul actualului executiv de la Viena, condus de o coaliţie între social-democraţi şi conservatori, comentează duminică agenţia Reuters.

Citește și: Kovesi, despre reținerea Elenei Udrea: Șefa DNA răspunde la acuzațiile procurorului Mihaela Iorga Moraru

Citește și: Dezvăluiri bombă! De ce a fost chemat, de fapt, Tudose la Bruxelles

Citește și: Întâlnire de GRADUL ZERO în coaliție! Cine cedează primul, Dragnea sau Tăriceanu


Popularitatea formaţiunii FPOe a crescut substanţial în anul 2015, când Austria s-a confruntat cu valul masiv de migranţi veniţi din afara Europei. Majoritatea şi-au continuat drumul către Germania, Suedia şi alte ţări vest-europene, dar circa 90.000 dintre ei au rămas totuşi în Austria, cifră echivalentă cu 1% din populaţia acestei ţări. 

Prin urmare, confruntate cu scăderea popularităţii, cele două partide tradiţionale care au dominat scena politică austriacă în întreaga perioadă postbelică şi conduc actuala coaliţie guvernamentală, respectiv Partidul Popular (OeVP) şi Partidul Social-Democrat (SPOe) al cancelarului Christian Kern, au preluat din abordarea extremei drepte şi au adoptat măsuri de protecţie a frontierelor şi de combatere a migraţiei, cerând totodată partenerilor europeni să procedeze în mod similar. 

'Ambele partide de guvernământ sunt cam la fel ca FPOe (...) Nu chiar identice cu FPOe, dar graniţa dintre ele a devenit foarte fluidă', cele două partide tradiţionale încercând astfel să recupereze voturile pierdute în favoarea extremei drepte, explică analistul politic local Anton Pelinka. 

O primă ilustrare a acestei schimbări de politică a fost conflictul diplomatic cu Italia, ţară unde aproximativ 90.000 de migranţi africani au debarcat de la începutul anului. După ce ministrul austriac al apărării a ameninţat că va trimite armata la graniţă dacă autorităţile italiene nu vor putea opri plecarea acestora mai departe către alte ţări europene, ambasadorul Austriei la Roma a fost convocat de MAE italian pentru a i se înainta un protest. 

Între timp, formaţiunea OeVP şi noul ei lider în vârstă de numai 30 de ani, ministrul de externe Sebastian Kurz, a preluat conducerea în sondaje, după ce acesta din urmă şi-a axat discursul politic pe respingerea migranţilor şi a cerut Uniunii Europene ca migranţii salvaţi pe Mediterana să nu mai fie aduşi în Europa, ci retrimişi în ţările lor din Africa. 

Anterior el a pledat şi pentru închiderea grădiniţelor musulmane, pe care le-a descris, la fel ca FPOe, drept un embrion al creării unor viitoare 'societăţi paralele' în Austria. 

Această ultimă idee nu a fost însă agreată de cancelarul social-democrat, Christian Kern. În schimb, acesta din urmă a propus miercuri Uniunii Europene un plan concret pentru 'a recăpăta controlul asupra migraţiei' şi pentru o diminuare rapidă a sosirilor migranţilor din Africa. 

Totuşi, planul avansat de Kern pune accentul mai mult pe măsuri economice de descurajare a migraţiei - întrucât majoritatea celor sosiţi în Europa sunt migranţi economici -, una dintre propuneri fiind acordarea de facilităţi angajatorilor din Austria care creează locuri de muncă pentru cetăţenii austrieci aflaţi în şomaj. 

Pe de altă parte, SPOe nu mai exclude posibilitatea unei coaliţii guvernamentale cu FPOe, deşi în ultimii 30 de ani social-democraţii au prezentat o astfel de alianţă ca fiind de neconceput. 

'În prezent avem partide populiste puternice în Franţa, Germania, Olanda (...) Nu mai este un fenomen care să afecteze doar Austria. Acum putem colabora cu aceste partide cu mai multă încredere', argumentează sub acoperirea anonimatului un reprezentant al social-democraţilor austrieci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.