Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a pus în mișcare 'Marele Plan': Europa se pregătește cu adevărat de război

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images
razboi ucraina

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat că în 3 săptămâni va fi prezentată noua strategie de apărare a Europei. Aceasta va presupune achiziții comune de armament și acțiuni coordonate ale armatelor din Europa. Noul plan vine în contextul în care oficiali din țările europene vorbesc tot mai apăsat de posibilitatea unui război cu Rusia.

”Europa trebuie să-şi dezvolte baza industrială... Sunt un transatlantistă convinsă şi, în acelaşi timp, trebuie să construim o Europă puternică şi asta merge mână în mână”, a declarat von der Leyen într-un panel la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Ea a spus că propunerea urmăreşte să crească cheltuielile pentru apărare, ”să se cheltuie mai bine” cu achiziţii comune şi acorduri, pentru a oferi predictibilitate industriei şi o mai bună interoperabilitate între forţele armate europene şi să concentreze cheltuielile în Europa pentru a menţine ”locuri de muncă bune” pentru contribuabilii care suportă costurile.

Ea a adăugat că Ucraina trebuie să fie integrată în programele de apărare ale Europei, deoarece Rusia ”depăşeşte Ucraina” cu soldaţi şi ”aruncă în luptă arme rapide şi murdare produse în Coreea de Nord şi Iran”.

Ajutor și pentru Ucraina

În ceea ce priveşte ajutorul financiar, von der Leyen a spus că este în interesul Statelor Unite să adopte un proiect de lege - în prezent blocat în Congres - pentru a oferi mai mult ajutor Ucrainei, deoarece măsura este simbolică pentru democraţiile care se opun autocraţilor.

”Nu este vorba doar de războiul Rusiei în Ucraina şi de încercările lui Putin de a destabiliza democraţiile, ci de toţi ceilalţi adversari autocraţi pe care îi urmărim foarte îndeaproape..., dacă democraţiile sunt unite, sunt hotărâte, dau dovadă de hotărâre”.

Ea a mai spus că, dacă va fi realesă în funcţia de şef al executivului Uniunii Europene, va crea noul post de comisar pentru Apărare.

În februarie, UE a fost de acord să ofere Ucrainei un nou pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro  în următorii patru ani, pe lângă cele 88 de miliarde de euro deja cheltuite de când Rusia a lansat invazia sa pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

”Este o chestiune de prevalenţă a democraţiilor la nivel global?” spuse von der Leyen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.