Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbarea la față a PNL

alina gorghiu, marian munteanu, vasile blaga

Lansarea lui Marian Munteanu în cursa pentru Primăria Capitalei din partea PNL a fost ca un șoc. Știrea s-a dus imediat în presă și a captat toată atenția publicului. A fost un moment în care toată lumea rămăsese blocată. Șocul numelui paralizase în prima fază reacțiile pro sau contra.

După un timp au început să apară în online reacțiile. Majoritatea negative. M-am uitat la cei din generația mea, voiam să identific „generația golanilor”. Nu erau comentarii pozitive nici acolo. Puteai constata că „simbolul Pieței Universității” fusese înlocuit de „legionar”, „omul lui Măgureanu”.

Marian Munteanu nu a fost văzut niciodată ca un liberal, ci mai mult ca un fundamentalist conservator. Din această cauză au apărut și primele reacții: PNL se mută doctrinar spre altă zonă, renunță la liberalism și se duce spre conservatorism.

Aceasta ar fi radiografia online-ului.

Acum câteva luni, Iohannis lua apărarea Antenei 3 și producea un mare șoc publicului din online. Am spus atunci, că Iohannis a ales să joace pentru alt public, a ales să renunțe la electoratul din online, mult mai pretențios, în favoarea celui mai ușor de convins captat de televiziunea lui Voiculescu.

Dacă zvonurile care umblă în presă sunt adevărate, precum că mișcarea cu Marian Munteanu este pregătită de Cotroceni, atunci se poate spune că a fost o strategie mult mai amplă. Putem afirma că aducerea lui Marian Munteanu este al doilea pas dintr-o strategie de schimbare a identității PNL, trecerea liberalilor în zona naționalist conservatoare. De altfel, ei sunt în PPE, grupare creștin-conservatoare; am putea spune că acum devin mai consistenți din punct de vedere doctrinar. Poate se încearcă o copie a modelului polonez-partidul Dreptate și Justiție, deși Polonia ca și climat e departe de România.

Ce efecte produce lansarea lui Marian Munteanu?

Marian Munteanu are câteva atuuri. Foștii țărăniști încă îl apreciază. Este vorba despre niște voturi care se pot adăuga în coșul liberalilor. „Liderul Pieței Universității” poate capta voturi și de pe curentul naționalist care acum este în creștere. Îl poate lăsa pe Traian Băsescu fără discurs pe zona imigranți-moschee și alte teme conexe. Cert este că Marian Munteanu poate lua voturi și din alte zone, ceea ce poate duce chiar la o fărâmițare a voturilor pe restul segmentelor de electorat.

Este greu de zis, la acest moment, dacă electoratele dure ale vechilor liberali și al vechilor PD-iști îl vor lua în brațe. Mai degrabă nu, dar trebuie să așteptăm campania și poziționarea candidatului PNL. Va putea „simbolul democrației anilor 90” să treacă peste accentele „legionare” și să vândă imaginea unui om care poate face lucruri pentru București? Dacă va continua să vorbească despre Trecut și nu Viitor, ar putea fi o problemă pentru PNL în această campanie.

Electoratul din online se simte abandonat de către liberali. Vor putea ei influența atât de mult votul la viitoarele alegeri? Vor fi de ajuns pentru a-l împinge pe Nicușor Dan spre fotoliul de primar. Probabil, acolo se vor îndrepta în majoritatea lor și asta nu pentru că Nicușor ar fi cel mai bun candidat de primar, ci pentru că poate capta cel mai ușor votul antisistem.

Ce mai poate face PNL?

Cred că tactic PNL trebuie să joace cât mai mult pe canalele trusturilor de televiziune. În online nu mai are nicio șansă. Trebuie să se folosească de atuurile de comunicare ale lui Marian Munteanu (omul are o capacitate de comunicare bună) și să îl împingă în fiecare zi pe orice canal TV.

Citiți și: Calculele lui Iohannis și un posibil trist destin

Ar fi singura șansă pentru ca Marian Munteanu să fie pe un loc bun la finalul campaniei. Vom vedea, însă, dacă va reuși să tragă și scorul partidului, măcar să fie în aceleași procente.

Rămâne de văzut ce va ieși la finalul acestor alegeri. Dacă PNL va putea rezista după o fuziune și unei schimbări majore de identitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.