Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbări fără precedent pe scena politică din Spania

spania alegeri 2015

Presa spaniolă de luni observă corecţia dură administrată de votanţi Partidului Popular şi celui socialist în alegerile municipale şi regionale desfăşurate duminică în Spania, şi remarcă 'o schimbare profundă', 'radicală' pe scena politică, în care 'indignaţii' şi-au confirmat intrarea, notează AFP.

content-image

'Schimbare politică pe socoteala PP', care 'pierde aproape 11 procente faţă de alegerile din 2011' şi majoritatea absolută avută în câteva regiuni, notează El Mundo, de centru-dreapta, subliniind 'iruperea puternică' a Podemos şi 'ascensiunea notabilă a Ciudadanos', partid de centru-dreapta. Rezultatele arată că 'panorama politică spaniolă a intrat într-o nouă fază' cu câteva luni înaintea legislativelor, într-o ţară în care Partidul Popular (PP) şi Partidul Socialist Muncitoresc (PSOE) asigură alternanţa la putere de peste 30 de ani. 

'Indignaţii', mişcarea născută din nemulţumirile profunde al populaţiei în faţa crizei, susţinuţi de partidul anti-liberal Podemos, sunt bine plasaţi pentru a câştiga primăriile din Madrid şi Barcelona, cu sprijinul altor formaţiuni de stânga. Pentru capitală, aceasta ar constitui o schimbare istorică după 24 de ani în care puterea locală a fost deţinută de conservatorii din Partidul Popular. 

Aceeaşi publicaţie scrie, într-un editorial, că PP 'riscă să nu supravieţuiască dacă se închide în argumentul caduc al relansării economice', ziarul atribuind reculul formaţiunii, rămasă totuşi prima forţă din Spania, 'absenţei empatiei şi sensibilităţii sociale, alăturată imobilismului cu care partidul a răspuns nemulţumirii publicului faţă de funcţionarea instituţiilor şi scandalurile de corupţie'. Pentru El Mundo, 'este urgentă organizarea unui congres (extraordinar al PP), cât mai curând posibil'. 

În ce priveşte PSOE, acesta 'acuză un mare recul în marile oraşe', dar 'va putea guverna în şase regiuni în plus dacă va încheia acorduri cu Podemos', remarcă El Mundo. 

La rândul său, cotidianul de centru-stânga El Pais titrează: 'Căderea PP provoacă o răsturnare în favoarea stângii'. Vorbind despre 'o schimbare profundă', El Pais arată că 'ar fi înşelător să se interpreteze ceea ce s-a petrecut drept o revoluţie anunţată de unii, dar ar fi în aceeaşi măsură o greşeală să se rămână fără reacţie faţă de mesajul puternic de schimbare pe care îl implică aceste rezultate'. 

Despre 'o schimbare radicală' scrie şi La Vanguardia, în timp ce cotidianul economic Cinco Dias observă că partidele sunt de acum 'condamnate la alianţe'. 'Spania cere alianţe', conchide şi Une l'Expansion. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.