Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbări importante la Ministerul Dezvoltării: MDRAPFE a elaborat două tipuri de condiţii contractuale pentru unele categorii de contracte de achiziţie publică

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Paul Stănescu

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a elaborat două tipuri de condiţii contractuale generate pentru anumite categorii de contracte de achiziţie publică aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice, a declarat ministrul Paul Stănescu, anunţă Agerpres.

"Modelele de contracte propuse prin actul normativ sunt compatibile cu noţiunea de contract administrativ, autorităţile administrative dispunând prerogative importante: dreptul de supraveghere şi control, dreptul de a modifica unilateral contractele, situaţii excepţionale, notificarea celeilalte părţi sau cu acordarea de despăgubiri adecvate şi efective, (...) dreptul de a sancţiona. Având în vedere cele prezentate, raportat la dispoziţiile art. 235, alineatul 4, din Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, MDRAPFE a elaborat două tipuri de condiţii contractuale generate pentru anumite categorii de contracte de achiziţie publică aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice - şi anume condiţii de contract pentru execuţia lucrărilor, respectiv condiţii de contract pentru proiectare şi execuţia lucrărilor", a explicat vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării, joi, în cadrul şedinţei de Guvern, într-o prezentare făcută la un proiect de act normativ iniţiat de MDRAPFE.

El a precizat că la elaborarea modelelor de contracte au fost consultate instituţiile cu atribuţii în coordonarea investiţiilor publice, ţinându-se cont de bunele practici în materie. "Aceste modele de condiţii generale care fac obiectul unui proiect de HG vor fi folosite în mod obligatoriu pentru contractele de lucrări finanţate din fonduri publice, fonduri nerambursabile şi/sau rambursabile, a căror valoare totală estimată este cel puţin egală cu pragul de publicare anunţ în JOUE - cinci milioane de euro. Pentru acele contracte de achiziţie publică sectorială de lucrări cu valoare estimată sub pragul de publicare JOUE, indiferent de sursa de finanţare, buget naţional sau fonduri UE, se vor aplica condiţiile contractuale standard elaborate de ANAP împreună cu Banca Mondială sau autoritatea emitentă contractantă are dreptul de a utiliza condiţii contractuale prevăzute în prezentul proiect de HG. Utilizarea unui singur set de condiţii contractuale reprezintă avantaje certe în cazul implementării unor proiecte complexe care cuprind mai multe contracte de lucrări", a mai declarat Stănescu.

La finalul prezentării, premierul l-a felicitat pe ministrul Dezvoltării şi a menţionat că, anul viitor, "bugetul pentru investiţii va fi cu 20% mai mare faţă de anul în curs".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.