Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbări majore pentru cardurile de energie: Românii riscă să piardă toți banii

ziarulunirea.ro
card energie

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a confirmat că, în sezonul rece rămas din primăvara lui 2024, românii vor continua să primească sprijin pentru plata facturilor la încălzire și energie. Astfel, cei care au beneficiat de 1400 de lei anul trecut nu trebuie să își facă griji, deoarece sprijinul financiar va fi acordat și în acest an.

Această decizie a fost luată în contextul modificărilor legislative și a necesității de a proteja persoanele vulnerabile în fața creșterilor semnificative de prețuri, care au afectat accesul la resursele de încălzire, conform Playtech.

Conform comunicatului oficial al ministerului, cei care au beneficiat de ajutor în toamna anului 2023, inclusiv cei care utilizează lemne pentru încălzire, vor continua să primească sprijinul necesar și în primăvara anului 2024.

Această decizie este un sprijin esențial pentru familiile și persoanele vulnerabile care se confruntă cu dificultăți în a-și acoperi cheltuielile legate de încălzirea locuințelor în timpul sezonului rece. Ministerul a subliniat că cererile soluționate în toamna anului 2023, în special cele legate de sumele acordate pentru achiziționarea de material lemnos, vor rămâne valabile și în primăvara anului 2024, fără nicio schimbare în condițiile inițiale.

Continuarea acestui sprijin financiar are scopul de a oferi stabilitate și siguranță beneficiarilor, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții acestora în momentele dificile.

„Drepturile de ajutor de încălzire, acordate în toamna lui 2023, inclusiv pentru cei care utilizează material lemnos, în perioada rămasă din sezonul rece din primăvara lui 2024, vor fi menținute în plată Guvernul a aprobat menținerea în plată, la același nivel, a drepturilor de ajutor de încălzire și suplimentului pentru energie pentru perioada rămasă din sezonul rece 2023-2024, în contextul modificărilor legislative survenite în ultima perioadă”, se arată pe pagina oficială de Facebook a MMSS.

Ce se schimbă

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, noua legislație, inclusiv Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), va fi aplicată exclusiv pentru cererile depuse după această dată. Această decizie are ca scop asigurarea continuității sprijinului pentru cei care au beneficiat deja de acest ajutor și implementarea unor criterii actualizate pentru acordarea ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie.

Noile criterii de acordare a ajutorului, stabilite de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG), vor fi aplicate doar pentru cei care depun cereri de sprijin pentru încălzire și energie după data menționată, respectiv 1 ianuarie 2024.

„Cererile soluționate în toamna anului 2023, cu precădere cele referitoare la sumele acordate în vederea achiziționării de material lemnos, se mențin în plată, în aceleași condiții, și în primăvara anului 2024.

Astfel, noile criterii de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie, prevăzute de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG), se vor aplica doar pentru solicitanții care au depus cereri de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie după data de 1 ianuarie 2024”, au adăugat reprezentanții Ministerului Muncii.

Expriă cardurile de energie

Pe măsură ce data de 31 martie 2024 se apropie, cardurile de energie sunt pe cale să expire, iar beneficiarii trebuie să fie informați pentru a evita pierderea sumelor disponibile pe aceste carduri.

Aceste carduri au reprezentat un instrument crucial pentru plata facturilor la energie electrică, gaze naturale și alte materiale de încălzire, furnizând o modalitate convenabilă și eficientă de gestionare a cheltuielilor legate de energie.

La începutul acestui an, Poșta Română a anunțat publicul cu privire la data limită de valabilitate a acestor carduri, subliniind că acestea pot fi utilizate până pe 31 martie 2024. Utilizatorii au putut să plătească cu aceste carduri facturile curente sau restante la energie electrică, gaz, lemn de foc și alte materiale de încălzire, exclusiv pentru consumul de la domiciliul beneficiarului.

Metodele de plată cu cardul de energie au fost diverse, iar beneficiarii au avut posibilitatea să aleagă una dintre cele trei modalități oferite de Poșta Română: plăți la orice subunitate a Poștei Române, prin intermediul poștașului la domiciliu sau online, pe site-ul Poștei Române. Cardurile au permis și efectuarea mai multor plăți către mai mulți furnizori, până când suma disponibilă pe card a fost epuizată.

Cu toate acestea, este crucial de menționat că banii necheltuiți până pe 31 martie 2024 vor fi pierduți. Acest aspect înseamnă că beneficiarii trebuie să folosească sumele rămase pe card pentru plata facturilor la gaze naturale și energie electrică înainte de data limită pentru a evita pierderile financiare.

Cu toate acestea, există o soluție pentru cei care nu doresc să își piardă banii disponibili pe carduri. Potrivit unui proiect de ordonanță inițiat de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, românii care au primit carduri de energie și au achiziționat lemne de foc vor putea să încaseze, în numerar, sumele rămase pe aceste carduri, în anumite condiții.

Cei care vor să dovedească modul în care au cheltuit banii trebuie să aducă la Poștă:

a) cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal;

b) actul de identitate al beneficiarului de sprijin;

c) documentul/documentele justificativ/justificative emis/emise până la data de 15 martie 2024, cum ar fi avizul de însoţire a mărfii, factura, bonuri fiscale, prin care fac dovada că au achiziţionat lemn de foc pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative şi dovada achitării acestora către furnizorul de lemn de foc;

d) în situaţia în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu sau altă reşedinţă decât cel/cea care este inscripţionat/ inscripţionată pe cardul de energie, contractul privind furnizarea lemnului de foc la domiciliu sau reşedinţă împreună cu declaraţia pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea preţului la energie la adresa unde locuieşte.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.