Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schiţe-portret ale lui Picasso, Constantin Brâncuşi, Geta Brătescu, semnate de Silvan Ionescu, la Muzeul Naţional Cotroceni

Agerpres
Constantin Brâncuși

Expoziţia „Silvan, istoric în imagini al epocii sale” va fi găzduită în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni, în perioada 29 octombrie-4 decembrie. Acest eveniment special este prilejuit de actul de donaţie pe care dr. Adrian-Silvan Ionescu, fiul celebrului portretist Silvan Ionescu, l-a făcut muzeului, informează News.ro.

Silvan Ionescu (1909-1999) a fost un remarcabil cronicar în imagini al vieţii cultural-artistice româneşti şi internaţionale de-a lungul a şapte decenii. Din anul 1927, acesta a fost o prezenţă constantă în paginile celor mai importante publicaţii culturale ale secolului XX: Universul literar, Cuvântul, Viaţa, Bis, Vremea, Cortina, Gazeta Literară - devenită ulterior România literară - Contemporanul, Luceafărul, Neuer Weg, Teatrul, Secolul XX, Tribuna, Manuscriptum etc.

„...Lucra rapid, cu linii largi, continue. Avea maximă siguranţă în aşternerea conturului. Părea că linia nu se năştea din vârful condeiului ce atingea hârtia ci luase formă din minte, după multă gândire. Îşi cunoştea atât de bine modelele preferate încât lucra din imaginaţie, stilizând într-una, renunţând la anumite tuşe inutile şi reducând portretul la esenţă. ... Silvan era atât de stăpânit de duhul creaţiei, de imboldul de a desena, încât suportul nu-l interesa. Putea aşterne schiţa pe orice suprafaţă îi era la îndemână: pe un şerveţel de la restaurant, pe o invitaţie de expoziţie sau de spectacol, pe spatele programelor de teatru sau de concert, pe marginea albă a paginii de ziar sau revistă, chiar şi pe un bilet de tramvai! Cred că dacă s-ar fi aflat într-o zonă naturală, izolată, în pădure, pe câmp sau pe munte şi nu ar fi avut un petic de hârtie, ar fi desenat pe o frunză de brusture sau de stejar…”, precizează dr. Adrian-Silvan Ionescu.

În expoziţie sunt prezentate peste 140 de lucrări, însumând tot atâtea figuri memorabile: Picasso, Constantin Brâncuşi, Geta Brătescu, Corneliu Baba, Ion Jalea, M.H. Maxy, Ion Frunzetti, Käthe Kolwitz, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, George Bacovia, Ion Minulescu, Octavian Goga, Marin Sorescu, George Enescu, Dinu Lipatti, Yehudi Menuhin, George Georgescu, Sir John Barbirolli, Herbert von Karajan, David Oistrach şi mulţi alţii.

Expoziţia „Silvan, istoric în imagini al epocii sale” va putea fi vizitată de marţi până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00.

Vizitarea se face pe bază de programare, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele 021.317.31.07 / 0725.518.381, doar cu respectarea măsurilor speciale care au ca scop prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.