Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şcolile din oraşul Lahore vor fi închise două zile pe săptămână din cauza poluării

AFP
poluare Nepal

Şcolile din oraşul pakistanez Lahore, clasat miercuri ca fiind cel mai poluat din lume, potrivit unui organism de măsurare a calităţii aerului, vor fi închise două zile pe săptămână pentru a proteja sănătatea elevilor, în urma unei decizii a unui tribunal local, relatează AFP.

În fiecare iarnă, smogul atinge cote îngrijorătoare în Lahore, al doilea oraş ca mărime din Pakistan, cu peste 11 milioane de locuitori, situat în estul ţării, la graniţa cu India.

Miercuri dimineaţă, Lahore a fost clasat pentru scurt timp oraşul cu cel mai ridicat nivel de poluare a aerului din lume de către reţeaua specializată IQAir, cu un indice de calitate a aerului (ICA) de 234, descris drept "foarte grav pentru sănătate".

Rata particulelor fine de PM2,5, cele mai periculoase pentru sănătate, a fost de 183,5 micrograme pe metru cub de aer, sau de 36 de ori nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Spitalele au raportat în ultimele săptămâni un număr mare de pacienţi cu probleme respiratorii sau iritaţii ale ochilor sau gâtului.

Un tribunal din Lahore a decis marţi că şcolile publice şi private din oraş trebuie să se închidă vineri şi sâmbătă, în plus faţă de duminică care este zi liberă, până la noi ordine.

O altă hotărâre judecătorească emisă miercuri prevede ca toţi angajaţii din serviciul public să lucreze de acasă în zilele de vineri şi sâmbătă.

Secretarul general al sindicatului profesorilor din provincia Punjab, cu capitala Lahore, consideră însă că "soluţia (nu este) viabilă".

"Rămânerea acasă nu îi va proteja neapărat pe elevi de poluare, la fel ca şi mersul la şcoală. Cel puţin mergând la şcoală, elevii nu vor fi privaţi de studii", a declarat Rana Liaqat Ali.

"Smogul, COVID-19 şi febra dengue fac parte în prezent din viaţa noastră zilnică. Trebuie să învăţăm să trăim cu ele şi să nu ne izolăm", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.