Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitoarea franceză Alice Zeniter a reuşit să câştige premiul Goncourt al liceenilor cu un roman despre războiul din Algeria

cariereonline.ro
premiul goncourt

Scriitoarea franceză Alice Zeniter a obţinut joi premiul Goncourt al liceenilor pentru ''L'Art de perdre'', o carte publicată la editura Flammarion, o poveste impresionantă de familie despre un bunic care a fost combatant ''harki'', denumire dată algerienilor musulmani care au luptat în serviciile auxiliare ale armatei franceze în războiul din Algeria, potrivit AFP.

Nominalizată, fără a obţine însă nicio distincţie, la premiile Goncourt şi Femina, autoarea, în vârstă de 31 de ani, a fost aleasă în cel de-al treilea tur de către juriu, devansând-o pe Véronique Olmi, autoarea romanului ''Bakhita'' (publicat la Albin Michel). ''L'Art de perdre'', cel de-al cincilea roman semnat de Alice Zeniter, a fost deja recompensat cu mai multe premii literare: distincţia oferită de ziarul Le Monde, premiul oferit de librăriile Nancy şi premiul Landerneau din partea cititorilor. Participă, de asemenea, şi la competiţia pentru premiul Interallié.

Lansată la 16 august, odată cu debutul noului sezon literar francez, cartea a întrunit aprecierile criticilor şi ocupă un loc fruntaş pe lista celor mai bine vândute lucrări. Demontând toate prejudecăţile despre combatanţii harki, Alice Zeniter, ea însăşi nepoata unui harki, a ales să spună această poveste din perspectiva oamenilor deveniţi victime ale istoriei. Povestea este relatată cu o intensitate şi o umanitate care nu se epuizează niciodată, notează AFP, conform Agerpres. Anul trecut, premiul Goncourt al liceenilor a fost obţinut de Gael Faye pentru ''Petit pays', un roman a cărui acţiune se desfăşoară în Burundi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.