Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitoarea Ioana Pârvulescu a câștigat trofeul concursului 'Povești Europene'

radioromaniacultural.ro
ioana parvulescu

Scriitoarea Ioana Pârvulescu a câștigat trofeul acordat de juriul profesionist al concursului "Povești Europene" organizat la ediția aniversară a Premiilor pentru literatură ale Uniunii Europene, au anunțat organizatorii competiției, într-o gală care a avut loc la Viena, potrivit RTL, scrie Mediafax.

Ioana Pârvulescu a primit distincția din partea juriului profesionist, într-o ceremonie specială a Premiilor pentru literatură ale Uniunii Europene, pentru povestirea "O voce", despre o întâlnire plasată la trei luni după Revoluția din decembrie 1989, când o tânără de la controlul pașapoartelor se trezește în fața celei pe care a ascultat-o la radio Europa Liberă în perioada comunistă, un personaj care are toate datele biografice și prenumele Monicăi Lovinescu.

Ioana Pârvulescu s-a născut la Brașov, în 1960. Este profesor la Facultatea de Litere din București. A fost timp de 18 ani redactor la România literară, unde a scris săptămânal. A inițiat la Editura Humanitas colecția "Cartea de pe noptieră". A debutat în 1990 cu un volum de versuri și a semnat traduceri din literatura contemporană. Este cunoscută pentru activitatea sa de critic literar ("Prejudecăți literare") și, mai ales, ca eseistă, cu volume de referință legate de viața din secolul al XIX-lea ("În intimitatea secolului 19", Humanitas, 2005) și din prima parte a secolului al XX-lea ("Întoarcere în Bucureştiul interbelic", Humanitas, 2003).

Premiul publicului a ajuns la autoarea sârbă Jelena Lengold, iar un premiu special a fost acordat de membrii Parlamentului European, ex-aequo, prozelor propuse de doi autori din Luxemburg, Jean Back și Gast Groeber.

O mențiune specială pentru moștenire culturală a ajuns la autoarea macedoneană Lidija Dimkovska, o scriitoare strâns legată de România, unde și-a obținut doctoratul, la Universitatea București.

Anul acesta, la împlinirea unui deceniu de la primul premiu pentru literatură al Uniunii Europene, 36 de autori din 26 de țări de pe continent au fost invitați să sărbătorească ocazia participând la un concurs de proză scurtă.

Citește și: Scriitorul Nicolas Mathieu a primit premiul Goncourt pe 2018

Din partea României, în concurs au intrat Claudiu M. Florian și Ioana Pârvulescu, care au prezentat juriului și cititorilor poveștile lor legate de Europa din perspectivă personală.

Aceste proze scurte, atât în versiunile originale, cât și în traducerile în limba engleză, au fost publicate în volumul virtual "European Stories", disponibil gratuit online.

Pentru alegerea câștigătorilor a avut loc un vot din partea publicului, dar s-a apelat și la un juriu profesionist, alcătuit din specialiști remarcabili din domeniul literaturii, inclusiv critici literari, jurnaliști, autori. Membrii juriului au fost Maria-João Costa (Portugalia), Nina George (Germania), Juancho Pons (Spania), Cathy Rentzenbrink (Marea Britanie), Liana Sakelliou (Grecia) și Marnix Verplancke (Belgia).

Din România, Ioana Pârvulescu a primit Premiul pentru literatură al Uniunii Europene în 2013, pentru cartea "Viața începe vineri", apărută la editura Humanitas.

Claudiu Florian a primit, în 2016, același trofeu, pentru cartea "Vârstele jocului. Strada Cetății", apărută la editura Polirom.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.