Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitoarea Margaret Atwood: 'Premiile literare vor deveni irelevante dacă nu vor fi luate măsuri pentru salvarea mediului înconjurător'

wired.com
Margaret Atwood

Scriitoarea Margaret Atwood, recompensată luni cu Booker Prize alături de autoarea Bernardine Evaristo, a declarat că premiile literare vor deveni irelevante dacă nu vor fi luate măsuri pentru salvarea mediului înconjurător, potrivit Press Association, potrivit Agerpres.

Autoarea canadiană, care a primit prestigioasa distincţie literară pentru romanul ''The Testaments'', a purtat, în timpul ceremoniei de decernare a premiului, o insignă a grupării ecologiste Extinction Rebellion.

Activiştii Extinction Rebellion au purtat, în timpul unor proteste recente, costume asemănătoare robelor femeilor din romanul ''The Handmaid's Tale''. ''The Testaments'' este o continuare a acestui roman distopic publicat de Margaret Atwood în 1985.

În semn de solidaritate, scriitoarea canadiană a purtat simbolul grupului, care înfăţişează o clepsidră, declarând că problemele de mediu vor afecta vieţile oamenilor în decursul unei generaţii şi exprimându-şi sprijinul pentru îndemnurile la acţiune pe plan global.

Scriitoarea a adăugat că premiul primit luni - a doilea premiu Booker din palmaresul autoarei după cel primit pentru ''The Blind Assassin'' în 2000 - va fi lipsit de relevanţă într-o lume măcinată de probleme climatice.

Citește și: Adevărul despre Dan Barna- Detalii neștiute au ieșit la iveală

"'Extinction Rebellion? Sunt foarte fericită să-i văd apărând după toţi aceşti ani. Întrucât biologii şi cei care lucrează în domeniul protecţiei climei spun acest lucru de foarte mult timp", a spus Margaret Atwood.

"Este extrem de îmbucurător să-i vezi pe aceşti tineri punând stăpânire pe domeniu, înţelegându-l şi subliniind că, dacă oamenii nu rezolvă această criză în mod special, lucruri precum premiile literare vor deveni foarte, foarte irelevante, într-un timp foarte scurt.''

"Nici măcar nu e vorba despre nepoţi, e la un pas distanţă, nu e vorba despre copiii tăi. Este vorba chiar despre tine", a mai spus scriitoarea canadiană.

Margaret Atwood şi Bernardine Evaristo au primit ex aequo Booker Prize 2019 după ce membrii juriului au revoluţionat modul de acordare a acestui premiu şi au decis ca suma de 50.000 de lire sterline să fie împărţită în mod egal între cele două scriitoare recompensate.

Bernardine Evaristo este prima femeie de culoare distinsă cu premiul Booker, iar juriul, prin decizia sa, a propulsat în prim plan două scriitoare femei şi creaţiile lor despre condiţia femeii.

Margaret Atwood crede că, deşi femeile pot beneficia de premii literare, nu au parte de aceleaşi privilegii în societate.

"Scriitoarele femei au acum mai multe şanse ca în trecut. Pentru celelalte femei, depinde unde te afli în ierarhia din acea parte a lumii.''

"Evident, în locurile devastate de haos şi de război, şansele sunt foarte proaste. Iar pentru oamenii aflaţi la capătul de jos al scării sociale, lucrurile sunt şi mai rele, întrucât diferenţa de venit devine mai semnificativă.''

Margaret Atwood a mai declarat că nu are nevoie de banii sau de atenţia cu care sunt înconjuraţi câştigătorii premiului Booker şi că va dona partea sa din recompensă, 25.000 de lire sterline, potrivit Press Association.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.