Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitoarea suedeză Maj Sjöwall, considerată una dintre pionierele romanului poliţist scandinav, a murit la 84 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Scriitoarea suedeză Maj Sjöwall, considerată una dintre pionierele romanului poliţist scandinav, a murit la 84 de ani după o lungă suferinţă, a informat miercuri editura responsabilă cu publicarea operelor sale într-un comunicat publicat de agenţia suedeză TT şi preluat de EFE.

Maj Sjöwall şi soţul ei, regretatul scriitor Per Wahlöö, au scris în deceniile 1960 şi 1970 o serie de zece romane poliţiste, avându-l ca protagonist pe detectivul Martin Beck din Stockholm, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Mare atenție! Măștile ar putea fi o sursă de infectare cu coronavirus

Seria, care a devenit un mare succes internaţional, a fost tradusă în peste 40 de limbi şi s-a vândut în zece milioane de exemplare în întreaga lume.

De asemenea, unele dintre romanele sale au fost adaptate pentru marele ecran, precum "The Laughing Policeman" (''Den skrattande polisen'', 1968), care a fost ecranizat într-un film cu acelaşi nume, cu Walter Matthau în rolul principal.

Citește și: Traian Băsescu confirmă sursele Bugetul.ro: Atât PSD, cât și PNL au fost avertizate de propunerea privind autonomia așa-zisului ținut secuiesc

Maj Sjöwall şi Per Wahlöö sunt consideraţi precursorii acestui gen literar, care a fost exploatat în anii care au urmat de autori precum Henning Mankell sau, mai recent, de Stig Larsson şi Camilla Läckberg.

Maj Sjöwall a fost distinsă de-a lungul vieţii cu mai multe distincţii, precum Premiul Pepe Carvalho, şi a fost recompensată în 2013, cu Lenin Award, un important premiu cultural suedez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.