Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul Amin Maalouf a fost recompensat cu Marele Premiu al Ambasadorilor Francofoni pentru eseul 'Le naufrage des civilisations'

basilica.ro
carte carti educatie casa memoriala

Scriitorul franco-libanez Amin Maalouf a câştigat joi premiul literar decernat de Grupul Ambasadorilor Francofoni din Franţa (GAFF) pentru eseul "Le naufrage des civilisations", publicat de editura Grasset, informează AFP.

"Este o carte care a fost redactată înainte de pandemie, dar care vibrează cu actualitatea, cu actualităţile pe care le trăim. Pentru a îl parafraza pe Amin Maalouf, civilizaţiile noastre îşi vor grăbi oare ele naufragiul sau, din contră, pandemia va provoca o tresărire, o trezire?", a declarat preşedintele GAFF, Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa, în timpul ceremoniei de înmânare a acestui premiu literar, potrivit agerpres.ro.

"Poate că va exista la sfârşitul turbulenţelor o anumită revenire la normal, dar ea va fi cu siguranţă înşelătoare. Pentru că ceva s-a schimbat cu adevărat în vieţile noastre şi acest lucru va rămâne pentru multă vreme", a declarat scriitorul Amin Maalouf în discursul său, citat în comunicatul publicat de GAFF.

"Le naufrage des civilisations" este un eseu despre criza prin care trec civilizaţia arabă şi cea occidentală.

Ceremonia de înmânare a premiului s-a desfăşurat la Institut de France, care găzduieşte Academia Franceză (Amin Maalouf este membru al Academiei Franceze, n.r.), în prezenţa lui Helene Carrere d'Encausse, secretar permanent al acestei instituţii care apără şi promovează limba franceză.

Marele Premiu GAFF doreşte să recompenseze "o lucrare în limba franceză care are ca teme principale relaţiile internaţionale, afacerile politice sau istoria, scrisă de un autor aparţinând unei ţări membre în Organizaţia Internaţională a Francofoniei", se afirmă în acelaşi comunicat.

Amin Maalouf a fost recompensat în cadrul ediţiei pentru anul 2020. În 2019, acest premiu a fost atribuit diplomatului francez Claude Martin pentru cartea sa "La diplomatie n'est pas un diner de gala", publicată de editura L'Aube.

Marele Premiu GAFF, lansat în 2019 sub preşedinţia ambasadorului român în Franţa, Luca Niculescu, este organizat în parteneriat cu Academia Franceză şi Academia de Ştiinţe Morale şi Politice, în colaborare cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

Grupul Ambasadorilor Francofoni din Franţa reuneşte ambasadori din state şi guverne membre, asociate şi observatoare la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), acreditaţi în Franţa. Creat în februarie 2014, GAFF are drept obiectiv promovarea limbii franceze, a valorilor şi a principiilor francofoniei.

Ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, este preşedinte al GAFF din februarie 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.