Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul francez Bernard Minier, autor de romane poliţiste, nu se numără printre cititorii acestui gen

scriitor

Bernard Minier, unul dintre cei mai citiţi autori din Franţa, stăpâneşte romanul poliţist... fără să se numere printre cititorii acestui gen, relatează AFP.

Romanul ''La Chasse'', cel de-al nouălea roman al scriitorului, care va apărea joi în librării, publicat de editura XO, cu o copertă în aceleaşi tonuri de albastru rece, uşor de recunoscut pentru fanii autorului, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Claudiu Năsui, ieșire în ‘ritm de dans’: ‘Un pas înainte, doi pași înapoi în lupta contra birocrației’

Sau, mai degrabă, pentru fanii protagonistului său, poliţistul Martin Servaz.

''Nu sunt asemenea lui Henning Mankel, care spunea că-l detestă pe Wallander. Este cu toate acestea uimitor să scoţi atât de multe cărţi cu un personaj pe care nu-l iubeşti. Atenţie însă: nici eu nu sunt Servaz şi nici măcar nu sunt mereu de acord cu el'', a mărturisit romancierul pentru AFP.

Cititorii fideli (printre aceştia, multe cititoare) l-au transformat într-un autor aflat pe poziţia a şaptea în topul celor mai bine vânduţi autori din Franţa în 2020, cu aproape 630.000 de exemplare. Este tradus în numeroase limbi. ''Glace'' (''Îngheţat'') a fost inclus, de Sunday Times, pe lista celor mai apreciate romane poliţiste.

Deşi pare să cunoască foarte bine best-seller-urile confratelui său Franck Thilliez, care apare în biblioteca unuia dintre personajele din ''La Chasse'', Bernard Minier susţine cu tărie: ''Eu nu citesc romane poliţiste, eu citesc alte lucruri. Nu citesc romane contemporane în general.''

Scriitorul a cunoscut succesul târziu, la 48 de ani, în 2011 cu ''Glace'' deşi scria de când avea 10 ani. Printre lecturile care l-au format, Minier îi menţionează în biografia sa oficială pe San Antonio, Sherlock Holmes şi James Ellroy, precum şi pe Don Quichotte, Albert Camus şi Günter Grass.

Pe scriitorii aspiranţi care ar vrea să-i urmeze exemplul, îi sfătuieşte să procedeze asemenea lui: să participe la ''foarte numeroase concursuri de povestiri'' unde îşi aminteşte că a dat peste scriitori foarte buni care l-au făcut şi pe el să-şi îmbunătăţească meşteşugul.

Minier nu cade însă în facilitatea romanului poliţist cu întorsături de situaţie, scris repede, uitat la fel de repede, încărcat de clişee şi de dialoguri într-o limbă relaxată. În schimb, la Minier nu trebuie să ne mirăm când întâlnim subjonctivul imperfect: ''Problemă de muzicalitate. Dacă sună mai bine în frază, îl folosesc.''

''Dar ceea ce mă interesează este să spun o poveste palpitantă, care creează dependenţă. Iar în acelaşi timp, să ridic întrebări despre societate'', a adăugat acesta.

''Nimic nu e atât de simplu''

'''La Chasse' spune povestea unei anchete care mobilizează resurse uriaşe, desfăşurată între sfârşitul lui octombrie şi începutul lui noiembrie 2020, pentru a descoperi, într-o pădure din Ariege, autorii unei crime căreia i-a căzut victimă un fost deţinut din Mirail, un cartier din Toulouse.

Confruntări între bande rivale în cartiere, delincvenţă juvenilă, separatism, compromisuri politice, violenţă împotriva poliţiei, violenţe sexuale şi, bineînţeles, epidemia de COVID-19.

''Cred că societatea franceză este pe cale să o ia la vale, fenomen care, în opinia mea, se va accentua (...) Servaz este un umanist, iar în ziua de astăzi umanismul nu se simte prea bine'', spune autorul.

''Am impresia că astăzi totul este ideologic. Chiar şi în rândul populaţiei, toată lumea se poziţionează nu în funcţie de fapte, ci de ideologia fiecăruia. Asta mă deranjează, pe reţelele de socializare, peste tot: dispariţia realului în spatele fantasmei, falsul simplificărilor exagerate. Şi cu foarte multă modestie, rolul nostru ca autori, care încearcă să amuze cu un thriller, este de a arăta că nimic nu este atât de simplu''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.