Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul Paul Goma va fi înmormântat la Paris în acelaşi cimitir în care odihneşte Paul Celan

Paul Goma

Scriitorul Paul Goma, care a încetat din viaţă în noaptea de 24 spre 25 martie, la Paris, va fi înmormântat în acelaşi cimitir în care odihneşte Paul Celan, anunță MEDIAFAX.

Scriitorul Paul Goma, decedat în urma infectării cu noul coronavirus, va fi înmormântat în cimitirul parizian Thiais, într-un loc de veci oferit familiei de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale.

Citește și: Document făcut public de Dumitru Coarnă! Și fără măști de protecție, polițiștii sunt obligați să intre în misiuni cu persoane infectate cu coronavirus

„Am aflat, cu durere, vestea trecerii la cele veşnice a scriitorului Paul Goma. Rugăm cu toţii pe milostivul Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească în pace!”, se arată într-un un document al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, remis MEDIAFAX.

Ierarhii promit că vor asigura „în mod benevol serviciile religioase legate de înhumarea Domnului Paul Goma, fost membru al Bisericii Ortodoxe Române Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail din Paris”.

„Înţelegând dificultatea acestui moment, vă propunem în egală măsură să mijlocim oferirea unui loc de veci familiei Goma în cimitirul parizian de la Thiais. În acest loc se va putea depune şi urna conţinând rămăşiţele soţiei sale, Ana Maria Goma”, se arată în scrisoarea semnată de Mitropolitul Iosif, de la Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale, cu sediul în Franţa.

Citește și: Anunț de ultimă oră! Îngrijorător: Sute de cadre medicale, infectate cu coronavirus

Printre personalităţile înmormântate la Thais se numără şi Paul Celan, celebrul poet român de limbă germană.

„În urma unui mesaj primit din Franţa, cu regret și mare durere anunţ plecarea dintre noi a marelui scriitor şi disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaş. Conform informaţiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere şi cu sufletul împăcat”, arata Mariana Sipoş în textul trimis MEDIAFAX.

Paul Goma s-a născut în la Mana, Orhei, în 1935. După cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., familia sa s-a refugiat în România. În 1977 a trimis o scrisoare de solidarizare cu Charta 77 din Cehoslovacia şi o scrisoare deschisă lui Nicolae Ceauşescu. A fost anchetat de Securitate şi arestat, dar a fost eliberat la insistenţele Amnesty International.

Citește și: Sindicaliștii din Poliție îl atacă pe Streinu-Cercel: Dacă un ‘specialist’ gândea așa

În noiembrie 1977, lui Paul Goma, soţiei și fiului său le-a fost retrasă cetăţenia română. Au cerut azil politic la Paris.

A debutat ca scriitor cu volumul „Camera de alături”, în 1968. Romanul „Ostinato”, din 1971, a fost cenzurat de autorităţile comuniste şi, din acel moment, Goma s-a confruntat cu interdicţii de semnătură, anchete şi arest la domiciliu. Romanele sale rămân inconfundabile în literatura română, Goma continuând să scrie în română şi după ce s-a stabilit la Paris. România nu a reuşit să rezolve situaţia lui Paul Goma nici după trei decenii de la căderea comunismului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.