Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul rus, Vladimir Makanin, a murit la 80 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Scriitorul rus Vladimir Makanin, considerat un maestru al literaturii contemporane din ţara sa, a murit joi la 80 de ani, au informat surse editoriale citate de EFE. "Vladimir Makanin a murit în casa lui din Krasni, o localitate din afara oraşului Rostov-pe-Don. Funeraliile vor avea loc în cimitirul local", au precizat sursele. Scriitorul a cunoscut succesul cu prima sa nuvelă "Linia dreaptă", publicat în 1965, însă a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din URSS de abia în 1985, după venirea la putere a lui Mihail Gorbaciov.

În următorul deceniu publică nuvelele: "Antiliderul" (1980), "Voci, Precursorul" (1982), "Unde se întâlnea cerul cu dealurile" (1984), "Pierderea, Unul şi una, Rămas în urmă" (1987). Au urmat romanele "Portretul şi împrejur" şi "Unul şi Una (1991). Makanin a primit premiul Russian Booker Prize, în 1993, pentru nuvela sa "Masă acoperită cu postav şi cu carafă la mijloc". Romanul său de succes este însă "Underground sau Un erou al timpului nostru" (1993), care a primit Premiul Puşkin în 2001, iar în 2012 Premiul European Pentru Literatură.

"Underground", tradus şi în limba română (Ed. Polirom, 2004), prezintă imaginea post-sovietică a unei Rusii cenuşii, terne şi anemice. Lumea prezentată aici este una a supravieţuirii în care oamenii sunt nevoiţi să facă orice pentru a se putea salva. Romanul este o radiografie psihologică a derutei sociale şi morale postsovietice, iar figura centrală, Petrovici, este un scriitor de underground încă din epoca lui Brejnev.

Vladimir Makanin, care a absolvit în anii 60 Universitatea din Moscova la secţia de mecanică şi matematică, a fost întrebat într-un interviu dacă matematica poate ajuta un scriitor să devină mai profund în ceea ce scrie. El a răspuns că personalitatea lui n-a fost formată de facultate, ci de nenumăratele partide de şah pe care le juca încă din şcoala generală. Scriitorul a mărturisit că îşi scrie romanele pe secţiuni, construind scene-cheie pe care montează apoi celelalte scene. Uneori el alternează şi începe cu sfârşitul, conform Agerpres.

Premiul European pentru Literatură, acordat de municipalitatea şi comunitatea urbană din Strasbourg, i-a fost decernat în 2012 lui Vladimir Makanin, considerat un romancier care "aparţine şcolii de la Moscova, care descrie grotescul vieţii cotidiene şi trăsăturile psihice ale personajelor care se îndepărtează de doctrina artistică oficială a realismului socialist", potrivit comunicatului postat pe site-ul municipalităţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.