Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisoare deschisă a PACT către şeful CCR, Valer Dorneanu

rtv.net
valer dorneanu

În susținerea obiecției de neconstituționalitate ridicată de către Cătălin Hegheșși Partidul Oamenilor Liberi cu privire la a dispozițiile art. 54 alin. 2 și 3 din Legeanr. 208/2015

Domnule Preşedinte,

Onorată Curte,

Formulez prezenta scrisoare în calitate de preşedinte al PACT pentru România, partid politic înregistrat conform Deciziei Civile nr. 52 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a V-a Civilă în dosarul nr.4182/3/2016, în şedinţa publică de la data de 28.03.2016, definitivă prin neapelare, până la data de 04.04.2016, în legătură cu Hotărârea pe care o veți pronunța în privința articolului 54, aliniatele 2 și 3, din Legea nr. 208 din 2015. Acest articol prevede că:

„(2) Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care optează să depună listele de susţinători la birourile electorale de circumscripţie, pot depune liste de candidaţi numai dacă acestea sunt susţinute de minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători.

(3) Candidaţii independenţi trebuie să fie susţinuţi de minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători.”

În opinia noastră, articolul de mai sus îngrădeşte dreptul fundamental prevăzut de Constituţia României de a fi ales, afectând accesul la competitiţia politică atât pentru partide, cât şi pentru candidaţii independenţi.Totodată, deşi legea partidelor politice a fost modificată în sensul liberalizării accesului la piaţa politică (numărul obligatoriu de membri fondatori fiind redus de la 25.000 la 3), prevederile acestui articol vin în contradicţie vădită cu spiritul acestei legi.Astfel, prevederea de mai sus aduce prejudicii importante atât noilor iniţiative politice, împiedicând accesul acestora la alegeri, cât şi cetăţenilor României, care vor dispune de o ofertă electorală mai săracă. Consecinţa acestui fapt este una nedorită pentru democraţia din România şi anume creşterea absenteismului la vot.

Ca formaţiune politică nou-înfiinţată, PACT pentru România a fost împiedicată să participe la alegerile parlamentare din decembrie 2016 din cauza prevederilorart.54 alin. 2 și 3 din Legea nr. 208/2015. Pe cale de consecinţă, membrii PACT au participat la alegeri în calitate de candidaţi independenţi, îndeplinind condiţiile legale privind numărul necesar de semnături de susţinere în mai multe judeţe din ţară. Rezultatele notabile obţinute de aceştia în calitate de candidaţi independenţi (cel mai mare scor procentual pentru un independent în România - în judeţul Neamţ, al treilea cel mai mare număr de voturi în municipiul Piatra-Neamţ), ne îndreptăţesc să credem că un astfel de scor ar fi putut fi replicat la nivel naţional dacă nu ar fi existat prevederea menţionată mai sus. Astfel, oferta electorală a fost afectată, prin eliminarea unei formaţiuni politice, influenţând rezultatul alegerilor, prezenţa la vot şi participarea politică a cetăţenilor.

Totodată, PACT pentru România consideră că prevederile Legii 208/2015 contravinConstituţiei României, întrucât discriminează candidaţii independenţi faţă de partidele politice. Astfel, legea în vigoare impune unui candidat independent obligaţia de a strângeacelaşi număr de semnături ca unui partid care depune o listă de candidaţi, ceea ce reprezintă o încălcare a principiului egalității în fața legii.De exemplu, un partid care propune o listă de 33 de parlamentari în municipiul Bucureşti are nevoie de circa 18000 de semnături, ceea ce înseamnă că fiecărui candidat îi revin circa 550 de semnături, spre deosebire de un candidat independent care, pentru acceeaşi circumscripţie, are nevoie de toate cele 18000 de semnături de susţinere.

PACT pentru România consideră că cea mai importantă funcţie în stat este cetăţeanul. De aceea, nu putem accepta ca legea electorală a României să descurajeze participarea politică a cetăţenilor, prin îngrădirea dreptului acestora de a candida şi prin limitarea opţiunilor electorale ale acestora.

În speranţa că veţi reflecta la cele de mai sus şi cu speranţa unui răspuns în favoarea consolidării democratice a României,

Cu deplină consideraţie,

Sebastian Burduja

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.