Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisoare deschisă către ministrul Justiţiei: Ce i se cere lui Florin Iordache

per.ro
Danut Pop

Scrisoare deschisă extrem de directă către ministrul Justiţiei, Florin Iordache. Şeful Partidului Ecologist, Dănuţ Pop îi transmite lui Iordache faptul că e nevoie de o anchetă extrem de amplă după ultimele dezvăluiri legate de SRI şi DNA.

"Scrisoare deschisă Domniei Sale Domului

FLORIN IORDACHE,

Ministrul Justiţiei

Domnule Ministru,

Partidul Ecologist Român a susţinut încă de la înfiinţare principiile unui sistem de justiţie independente. Ni se pare însă îngrijorător ca în spatele luptei împotriva corupţiei, atât de necesară altfel, să se ascundă manevre politice şi o imixtiune nepermisă a serviciilor secrete. Avem în aceste zile dovada incontestabilă cu privire la legătura dintre procuratură şi servicii, concretizată prin echipele mixte SRI-DNA care au acţionat în ultimii ani.

Domnule ministru, sunt convins că sunteţi la curent cu dezvăluirile care vizează o serie de decizii ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pe care inclusiv reprezentanţii judecătorilor le consideră „în afara Constituţiei”. Mă refer la hotărârea din anul 2005, prin care corupţia a fost declarată „o ameninţare la adresa securităţii naţionale” şi, fără să se propună o modificare legislativă, a fost introdusă direct în Strategiei de securitate naţională. În felul acesta, fostul preşedinte Traian Băsescu, şeful CSAT la acea vreme, a transferat lupta împotriva corupţiei în sarcina serviciilor.

Ce şi-a dorit Băsescu cu adevărat a fost să controleze personal, prin oamenii lui, Justiţia. SRI a primit sarcini informativ-operative care excedează cadrul legal, iar legăturile Serviciului cu parchetele s-au materializat în constituirea acelor echipe mixte SRI-DNA. Drumul deschis de Traian Băsescu a fost urmat şi de actualul preşedinte, Klaus Iohannis, care, la rândul său, şi-a dorit să controleze Justiţia. Dacă lui Băsescu i-a ieşit joc, Klaus Iohannis, care este un strateg mult mai slab, nu a făcut altceva decât să predea Justiţia în mâna binomului „SRI-DNA”.

Pe cale de consecinţă, domnule ministru aştept de la dumneavostră să solicitaţi consituirea unei comisii parlamentare care să ancheteze modul în care s-a permis ca SRI să primească o serie de competenţe pe zona justiţiei prin încălcarea legilor şi a principiilor fundamentale ale democraţiei.

Cer, totodată, ca fostul preşedinte Traian Băsescu, care, din punctul meu de vederem, se face vinovat de subminarea statului de drept, să fie audiat de această comisie şi anchetat ulterior de instanţe.

De asemenea, pentru faptul că a continuat să gireze aceste practici profund anti-constituţionale, solicit Parlamentului să demareze procedura de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis.", spune Dănuţ Pop.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.