DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Scrisoare deschisă - Elevii și părinții solicită Guvernului modificarea regulilor anti-COVID: 'Au introdus panica în sistem'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam școală elevi părinți

Elevii, părinții și sindicaliștii din învățământ solicită Guvernului modificarea regulilor anti-COVID din școli. Aceștia susțin că modul în care au acționat guvernanții a dus la instaurarea panicii în rândul elevilor, studenților, părinților și salariaților din învățământ.

Ei au redactat o scrisoare deschisă adresată premierului Ludovic Orban, documentul fiind semnat de Consiliul Național al Elevilor, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți - Învățământ Preuniversitar, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“.

Semnatarii solicită modificarea, în regim de urgență, a Ordinului comun al ministrului educației și cercetării și ministrului sănătății nr. 5487/1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu consultarea partenerilor de dialog din educație.

Scene MACABRE în Timișoara: un bărbat a fost înjunghiat în GÂT de propria iubită - Femeia ar fi fost beată

Ei susțin că, de la intrarea în vigoare, la data de 1 septembrie, actul administrativ a generat confuzie și interpretări diferite de la un județ la altul, de la o localitate la alta, de la o unitate de învățământ la alta, de la o universitate la alta și chiar de la o autoritate a statului la alta.

„Semnalele pe care le primim din teritoriu sunt în sensul că, în foarte multe cazuri, acest lucru a fost imposibil, deoarece măsurile stabilite nu țin cont de particularitățile unităților de învățământ preuniversitar și nici nu le dau acestora în mod real posibilitatea de a opta pentru un scenariu sau altul. În unele dintre aceste situații, conducerile unităților de învățământ au fost amenințate cu amenzi de reprezentanții direcțiilor de sănătate publică, pentru nerespectarea întocmai a reglementărilor din cuprinsul ordinului menționat”, scrie în scrisoarea deschisă adresată premierului Orban.

În ceea ce priveşte învăţământul superior, Ordinul guvernamental nu specifică alocarea unor resurse financiare pentru universităţi necesare atât procurării materialelor sanitare şi echipamentelor electronice destinate studenţilor cu probleme sociale, cât şi angajării resursei umane aferente respectării reglementărilor.

Concluzia semnatarilor scrisorii deschise este că în sistem s-a instaurat panica.

„Din păcate, ceea ce anticipam și semnalam în Scrisoarea deschisă din 28 august 2020 se întâmplă: întârzierea cu care au fost adoptate măsurile, insuficiența acestora, inaplicabilitatea lor, inexistența unor reglementări clare, care să țină cont de realitățile sistemului de învățământ românesc au determinat instaurarea panicii în rândul elevilor, studenților, părinților și salariaților din învățământ – salariați care se află constant sub amenințarea că vor răspunde ei dacă ceva merge prost”, precizează semnatarii scrisorii.

Ei mai solicită să fie chemați la discuții, astfel încât noul document să fie complet și să elimine problemele depistate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.