Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisorile de dragoste trimise de Constantin Brâncuşi şi Florence Meyer au fost vândute pentru suma de 38.250 de euro

brancusi

Mai multe scrisori de dragoste trimise de Constantin Brâncuşi şi Florence Meyer au fost vândute, miercuri, în licitaţia organizată la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală, pentru suma totală de 38.250 de euro.

Cele 15 epistole, scrise în aproape două decenii cât a durat povestea de iubire, semnate fie "Brâncuşi", fie cu pseudonimul de alint "Morice", au avut un preţ de pornire de 1.000 de euro, dar s-au vândut în final cu preţuri cuprinse între 2.500 şi 3.750 de euro, conform News.ro.

Citește și: Adrian Năstase NIMICEȘTE PSD: listă EXPLOZIVĂ cu toare MOMENTELE în care pesediștii i-au întors spatele

Florence Meyer a fost o dansatoare modernă americană, cunoscută şi pentru pasiunea sa pentru fotografie. Ea a realizat celebre portrete fotografice actorilor şi artiştilor vremii. Apropiată şi protejată a lui Man Ray, a fost căsătorită cu actorul Oskar Homolka, consacrat în filmele lui Hitchcock.

Scrisoarea de dragoste "Morice al tău ... îţi cere totul şi nu îţî dă nimic.” (ton Morice ... il te demande tout et ne te donne rien), trimisă de Constantin Brâncuşi către Florence Meyer (Homolka), Paris, în 17 aprilie 1946, cu semnătura olografă şi plicul original, a fost adjudecată contra sumei de 3.750 de euro.

O scrisoare de dragoste ”Şi această nevoie profundă care ne frământă tot timpul este ca o piatră preţioasă, neşlefuită” (Et cette nécessite profondé qui nous fourment constamment, est comme une piere précieuse, brute", trimisă de Constantin Brâncuşi către Florence Meyer (Homolka), Paris, 31 iulie 1933, care a avut un preţ de pornire de 1.000 de euro, a fost vândută în final pentru 2.500 de euro.

Citește și: Iohannis a primit premiul ‘Coudenhove-Kalergi’; Tusk: ‘I-am propus să fie președintele Consiliului European, a refuzat’

Scrisorile au fost expertizate drept autentice de cunoscutul brâncuşolog internaţional de origine română dr. Radu Varia, membru al Academiei Regale a Scoţiei, Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere din Paris, al Academiei de Arte şi Ştiinţe din Salzburg.

Ambele au fost publicate în catalogul "Constantin Brâncuşi. Omul şi lucrurile", Erwin Kessler, Doina Lemny, Ed. Veillant, Bucureşti, 2016 la pag. 74-75. Scrisorile au participat în cadrul expoziţiei "Brâncuşi. Omul şi lucrurile", Centrului Cultural Arcub-Gabroveni, organizată în perioada 23 iunie - 11 septembrie 2016.

Între cele 195 de loturi puse în vânzare în sesiunea "O poveste de dragoste". Corespondenţa Brâncuşi, precum şi alte hârtii importante din colecţia unui scriitor", un hrisov de împroprietărire, emis de Constantin Brâncoveanu, voievodul Ţării Româneşti, în al douăzecilea an al domniei sale, pe 30 aprilie 7217 (1709), cu sigiliul şi semnătura domnitorului, piesă extrem de rară, de colecţie, a avut un preţ de pornire de 4.000 de euro şi a fost adjudecat la 6.750 de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.