Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sculptură în memoria unui copil ucis de o explozie în 1984, dezvelită la Sfântu Gheorghe

https://www.pescarinformat.ro/
insula lac sf gheorghe covasna oras
Potrivit sursei citate, sculptura a fost realizată de Sarpatki Zoltan din andezit roşu şi bazalt negru de Bixad, localitatea de baştină a părinţilor copilului, iar iniţiativa realizării acesteia aparţine lui Vary O. Peter, reprezentant al Fundaţiei Harmas.

"Pe 5 iunie 1984, la ora 12:35, la grupul statuar Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe a avut loc o explozie care a ucis un băiat de 12 ani, Vaszi Janoska. Janoska ar fi împlinit 50 de ani în luna octombrie a acestui an, iar Primăria Sfântu Gheorghe a ridicat un monument în memoria sa la locul exploziei. Monumentul va fi dezvelit în acest an", se arată într-un comunicat de presă, postat pe pagina de internet a Primăriei.

Vary O. Peter a declarat că lucrarea In memoriam Vaszi Janoska va avea un cod QR care va direcţiona vizitatorii către o platformă online, unde vor putea viziona filmul documentar al lui Voros T. Balazs despre explozia din 1984.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a declarat că de-a lungul anilor au existat multe încercări de a afla cine a pus dispozitivul artizanal care a provocat moartea copilului, însă în continuare există semne de întrebare.

"Nu ştim exact ce s-a întâmplat, doar că un băiat nevinovat a murit. De-a lungul deceniilor au existat multe încercări de a afla cine a plantat dispozitivul, cine a fost responsabil pentru moartea unui copil nevinovat. Vaszi Janoska este o victimă a dictaturii comuniste", a declarat primarul Antal Arpad.

Vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a Foştilor Deţinuţi Politici din Covasna, Puskas Attila, care a încercat să elucideze circumstanţele producerii exploziei, a precizat că familia Vaszi locuia în zona Pieţei Mihai Viteazul, unde copiii obişnuiau să se joace.

"La ora 12.35 a avut loc o explozie în spatele grupului statuar, iar oamenii de încredere ai Securităţii au invadat rapid piaţa (...) Părinţii lui Janoska au murit acum şase ani. Cine a provocat explozia şi de ce, este încă necunoscut, nimeni nu poate fi tras la răspundere", a declarat Puskas Attila, citat în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.