Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele 3 scenarii de groază propuse României de experții Băncii Mondiale, pentru scumpiri în lanț și impozite mai mari

gov.ro
Guvern

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat marți seară, la Antena 3, că experții Băncii Mondiale au recomandat Guvernului român trei scenarii fiscale și toate ar lovi direct în buzunarele românilor prin majorarea impozitului pe venit și creșterea TVA care ar provoca scumpiri imediate.

„Noi avem acum o cotă unică de 10% pe impozitul pe venit care este foarte prietenoasă cu oamenii în sensul că 10% nu o să găsiți în foarte multe țări din UE. Și mai are un sistem de facilități enorm de generos pentru beneficiile oamenilor. Ne-am străduit să o păstrăm și să nu umblăm la ea. Este total nedrept ca într-o perioadă în care se găsește România să punem impozit progresiv sub orice formă ar fi el. Ne putem permite acest lucru dacă discutăm, probabil, peste 2-3 ani când mai avem un pic de consolidare fiscală”, a declarat ministrul Finanțelor.

Marcel Boloș a prezentat cele 3 scenarii propuse României de experții străini:

„Noi avem un raport al Băncii Mondiale. În jalonul 207 avem angajamentul pe care ni l-am luat de reformă a sistemului fiscal, acolo nu este doar un scenariu, sunt trei. Ca să aveți o imagine completă a ceea ce ni se recomandă din partea experților de la Banca Mondială, este:

1. Să renunțăm la cota unică (pentru impozitul pe venit). Este momentul potrivit acum pentru români? Nu cred. Poate discutăm mai încolo, dar nu avem condițiile economico-sociale pentru români ca de mâine să intre impozit progresiv.

2. O singură cotă de TVA. Nu știu cât va fi, 15%, nici nu contează, dar în momentul acela prețul la alimente, la medicamente, pe care noi am încercat să le păstrăm, energia termică, lemnele de foc.

3. Să unificăm cota de CASS cu cota de impozit pe venit. Asta ar însemna 20% și este chiar o chestiune de tenhnica de specialitate să aplicăm acești 20% la venitul brut. Știți ce consecință are asupra buzunarului omului? Adică îi scoatem din buzunar bani în plus din unificarea acestor cote”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.