Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scurgeri de informaţii la Vatican. Cinci persoane puse sub acuzare

vatican

Justiţia de la Vatican a anunţat sâmbătă că a inculpat cinci persoane, acuzate de constituirea unui grup infracţional, de furt şi divulgare a unor documente confidenţiale care se referă la unele nereguli financiare şi la delapidare, informează AFP, citată de Agerpres.

Sfântul Scaun a precizat într-un comunicat că magistraţii săi au notificat inculpaţii şi pe avocaţii acestora despre acuzaţiile care li se aduc referitor la "divulgarea ilegală de informaţii şi de documente confidenţiale". 

Persoanele inculpate au fost chemate la o audiere preliminară în data de 24 noiembrie. 

Potrivit AFP, este pentru prima dată când în faţa justiţiei Vaticanului sunt chemaţi jurnalişti, într-un caz ce ar putea fi denumit 'Vatileaks 2'. Gianluigi Nuzzi şi Emiliano Fittipaldi, doi jurnalişti italieni, au publicat în acelaşi timp pe 5 noiembrie două cărţi care fac referire la nereguli financiare în interiorul Vaticanului. 

Un preot spaniol, Lucio Angel Vallejo Balda, şi o consultantă italiană, Francesca Immacolata Chaouqui, au fost arestaţi pentru că le-au transmis documente confidenţiale celor doi jurnalişti. Între timp, femeia a fost pusă în libertate, dar preotul este în continuare reţinut. A cincea persoană, Nicola Maio, un colaborator al preotului spaniol, a fost de asemenea pus sub acuzare în acest caz. 

Inculpaţii riscă până la opt ani de închisoare. Divulgarea de documente confidenţiale este considerată un delict conform unei legi a Vaticanului care datează din 2013. 

În 2012 majordomul Papei Benedict al XVI-lea a transmis presei scrisori confidenţiale şi a fost condamnat la 18 luni de închisoare, însă Papa l-a graţiat. Acest caz a fost denumit de presa italiană şi internaţională 'Vatileaks'. Jurnalistul italian Gianluigi Nuzzi a fost implicat şi în acest scandal cu cartea "Sanctitatea Sa" pe care a scris-o plecând de la scrisorile confidenţiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.