Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se anunță PROTESTE în Catalonia: Decizia DRASTICĂ luată de premierul Spaniei

Mariano Rajoy, catalonia

Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a avertizat din nou vineri că nu va permite desfăşurarea unui referendum de autodeterminare în Catalonia, cerând executivului separatist catalan să dea dovadă de "moderaţie" şi "bun simţ", relatează AFP.

"Societatea catalană trebuie să fie protejată împotriva unui proiect radical şi care o scindează prin încercarea de a-i fi impus cu forţa", a denunţat Mariano Rajoy într-o conferinţă de presă la Madrid, scrie agerpres.ro.

Citește și: Veste bună în tenisul românesc! A rămas însărcinată

"Nu va fi niciun referendum pe 1 octombrie (...). Nu este constituţional şi nici legal", a subliniat el, în contextul în care, la începutul săptămânii, şeful executivului separatist catalan Carles Puigdemont a dat asigurări că va merge mai departe, în ciuda riscului de urmărire penală şi sancţiuni pentru el şi pentru toţi cei care organizează scrutinul.

Puigdemont a declarat că el nu se simte legat de hotărârile Curţii Constituţionale care a interzis aceste scrutine, ci numai de dorinţa poporului catalan care l-a adus la putere.

Citește și: Simona Halep dă lovitura! Și-a deschis o nouă afacere

"Guvernul catalan trebuie să înţeleagă faptul că nu poate anunţa pentru toată lumea că vrea să elimine legea, să ignore statutul de autonomie (al regiunii) şi Constituţia", a spus M. Rajoy.

"Aceasta nu poate genera decât frustrare, tensiune şi diviziune. Avem nevoie de o anumită măsură, de moderaţie şi de bun simţ", a adăugat Rajoy.

Citește și: Minodora a rupt tăcerea după moartea Denisei! Nu s-a mai putut abține

El a anunţat de asemenea că a sesizat din nou Curtea Constituţională pentru a-i cere anularea unei reforme în Parlamentul catalan ce ar facilita organizarea acestui scrutin interzis.

Reforma ar permite adoptarea legii pentru a convoca rapid, probabil la sfârşitul lunii august, referendumul, după o singură dezbatere, fără amendamente.

Citește și: De tot râsul! Mircea Badea, ironie fără precedent la adresa lui Dragnea și a șefei DNA. Vezi aici cum arătau cei doi în tinerețe

Rajoy a cerut guvernului catalan să ţină cont de apelul lansat cu o zi în urmă de una dintre principalele asociaţii patronale din Catalonia, care i-a cerut să renunţe la "planurile sale de ruptură".

Potrivit unui ultim sondaj, societatea catalană este divizată. În timp ce 49,4% dintre catalani se opun independenţei, 41% sunt favorabili secesiunii, dar peste 70% doresc un referendum.

Citește și: ATENȚIE! S-a publicat lista produselor din România care prezintă diferențe față de cele comercializate în UE

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.